Την εκλογή του στην Ευρωβουλή, στις επικείμενες Ευρωεκλογές, θέτει ο φυγόδικος πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ως προϋπόθεση για την επιστροφή του στην Ισπανία, καθώς με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή θα χαίρει «ασυλίας» σε όλην την ΕΕ, και στην Ισπανία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο Πουτζντεμόν σημείωσε πως η ασυλία είναι σε ισχύ από την πρώτη στιγμή της εκλογής, από την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Κατά τον ίδιον, «αυτό που είναι σημαντικό είναι το Ευρωκοινοβούλιο να λάβει αυτήν την απόφαση και να εγκρίνει» μέσω των οργανισμών του «την ισχύ της ασυλίας».

Ο Πουτζντεμόν, ο οποίος έχει εκλεγεί και στο Καταλανικό Κοινοβούλιο και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται να διατηρεί δύο έδρες, δήλωσε πως εάν το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει την ασυλία του τότε θα σκεφθεί ποια από τις δύο έδρες θα επιλέξει να διατηρήσει.

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, που διέφυγε από την Ισπανία στο Βέλγιο μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας της 1ης Οκτωβρίου 2017, που κηρύχθηκε παράνομο από την ισπανική δικαιοσύνη, πρόσθεσε στην ίδια συνέντευξη πως σήμερα ζει «ως απόλυτα ελεύθερος πολίτης εντός της ΕΕ» και χαίρει «όλων των πολιτικών του δικαιωμάτων», τα οποία διατηρεί στο «ακέραιο» διότι κατ’ αυτόν «δεν υπάρχει ούτε ένα νομικό επιχείρημα που να επιτρέπει στο ισπανικό κράτος να τον εμποδίσει να είναι υποψήφιος».

Σε αντίθετη περίπτωση, ο Πουτζντεμόν προειδοποίησε πως η Ισπανία «θα παραβίαζε τους βασικούς κανόνες της δημοκρατίας».

Όπως όλα δείχνουν, ο Πουτζντεμόν θα τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της δεξιάς παράταξής του JxCat και ο πρώην πρόεδρος δεν βλέπει «να υπάρχει εμπόδιο στο να μην παρίσταται προσωπικά» στην κατάθεση του ψηφοδελτίου στην εκλογική επιτροπή, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τις EFE και El Publico.

Αναφορικά με την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει το JxCat στο ισπανικό Κοινοβούλιο, ο Πουτζντεμόν απέφυγε να διευκρινίσει εάν θα στηρίξει νέα θητεία του Πέδρο Σάντσεθ: «Θα προσπαθήσουμε να ξεμπλοκάρουμε τη δημοκρατία και να μπλοκάρουμε το Άρθρο 155», για την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας, τόνισε, απέκλεισε «οποιαδήποτε συναλλαγή κάτω από το τραπέζι» με το PSOE κι επανέλαβε όλα τα αιτήματα των Καταλανών για διάλογο και αυτοδιάθεση.

Αλλά και για την πορεία που θα ακολουθήσει η συμμαχία των αυτονομιστών στην Καταλονία (JxCat και ERC) ο Πουτζντεμόν θέλησε να δείξει συμβιβαστικότητα, τονίζοντας πως οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας δεν θα πρέπει να αισθάνονται ως «αντίπαλοι μεταξύ τους», αλλά να συνειδητοποιήσουν πως «την πραγματική μάχη» πρέπει να τη δώσουν «με το ισπανικό κράτος».