Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, είναι πιθανόν να ταξιδέψει σήμερα μέχρι το Στρασβούργο, επιχειρώντας να επιτύχει συμβιβασμό για το Brexit, σε μία ύστατη προσπάθεια να διασώσει τη συμφωνία «διαζυγίου» από την αρνητική ψήφο των βουλευτών του Βρετανικού Κοινοβουλίου και τον εαυτό της από άλλη μία συντριπτική ήττα.
Ο εκπρόσωπος της Μέι επέμεινε ότι οι συνομιλίες για τη διασφάλιση αλλαγών στη συμφωνία βρίσκονται σε «λεπτό σημείο» και ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο. Ο χρόνος πιέζει τη συντηρητική πρωθυπουργό, η οποία δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να επιτύχει από την πλευρά των Βρυξελλών τις υποχωρήσεις που χρειάζεται για να πείσει τη Βουλή των Κοινοτήτων να εγκρίνει το deal που εγγυάται ένα συντεταγμένο Brexit.
Καθώς οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας με τις Βρυξέλλες μειώνονται με το πέρασμα των ωρών, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Σάιμον Κόβενι, δήλωσε η Τερέζα Μέι θα βρεθεί το βράδυ στο Στρασβούργο, σε μία προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου.
«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Πολλοί είχαν ελπίσει ότι σε αυτό το στάδιο θα είχαμε φθάσει σε ένα σημείο, ιδιαίτερα πριν από την αυριανή ψηφοφορία», δήλωσε ο Κόβενι αναφερόμενος σε «εμπόδια». Στο Στρασβούργο βρίσκονται πολλοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενόψει της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Ντάουνινγκ Στριτ δεν επιβεβαίωσε, ωστόσο, τη μετακίνηση αυτή.
Αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε από τη πλευρά του ότι «εάν έλθει στο Στρασβούργο, θα είναι για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ», με τον οποίο η Βρετανίδα πρωθυπουργός συνομίλησε ήδη σήμερα.
Το backstop παραμένει το ακανθώδες ζήτημα των συνομιλιών. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στο σύνολό του θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με τη Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ε.Ε. και τη Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, που ετοιμάζεται να αποχωρήσει.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να ανοίξει και πάλι το κείμενο της συμφωνίας σε διαπραγμάτευση, ενώ ο επικεφαλής διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ, επανέλαβε πριν από το Σαββατοκύριακο την πρότασή του να δοθεί νομική ισχύς στην επιστολή της 14ης Ιανουαρίου, που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και στην οποία δίδεται η διαβεβαίωση ότι εάν πρέπει να εφαρμοσθεί το backstop, αυτό θα είναι προσωρινού χαρακτήρα.
Ο Μπαρνιέ τόνισε επίσης ότι στη συμφωνία προβλέπεται μηχανισμός διαιτησίας που προβλέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει μονομερώς από τη ρύθμιση του backstop, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταβάλει τις ισχυρότερες δυνατές προσπάθειες για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης. Τέλος, πρότεινε μόνο η Βόρεια Ιρλανδία να περιληφθεί στην ρύθμιση του backstop, κάτι που αμέσως απέρριψε το Λονδίνο.
«Έχουμε κάνει εποικοδομητικές προτάσεις, τις οποίες επανέλαβα την Παρασκευή», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Μπαρνιέ. «Εις το εξής, οι διαπραγματεύσεις είναι ανάμεσα στην κυβέρνηση στο Λονδίνο και το κοινοβούλιο στο Λονδίνο», επέμεινε.