«Ταραχώδης χρονιά» ήταν το 2012 δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.
Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση, τόνισε ότι η ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι αδύναμη, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί πολύς καιρός, όπως είπε, για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρέπει να προστατέψουμε τους φτωχότερους ανθρώπους και τα φτωχότερα έθνη του κόσμου.
Την ίδια στιγμή, σημείωσε χαρακτηριστικά, τα Ηνωμένα Έθνη βοήθησαν να υπάρξει πρόοδος σχετικά με την κορυφαία πρόκληση του 21ου αιώνα: την αειφόρο ανάπτυξη.
Για τη Συρία, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι μέρα με τη μέρα, ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις συγκρούσεις, τις αγριότητες, ειδικά με θρησκευτικά κίνητρα, καθώς και τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Ο γ.γ. του ΟΗΕ ανέφερε ότι είχε επισκεφθεί πρόσφυγες στην Ιορδανία και την Τουρκία για να δει την κατάσταση προσωπικά και εξέφρασε θλίψη για την καταστροφή των πόλεων και των χωριών τους, εκτιμώντας ότι ο αριθμός των προσφύγων θα αυξηθεί δραματικά. Επίσης, υποστήριξε ότι οι γειτονικές χώρες αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομική επιβάρυνση στη στέγαση και τη φροντίδα γι’ αυτούς τους ανθρώπους, τονίζοντας και τον αυξανόμενο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στη Συρία.
Ο Μπαν Γκι-μουν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί γενναιόδωρα και επειγόντως στην ανθρωπιστική έκκληση που απηύθυναν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη από τη Γενεύη, προσθέτοντας ότι η σύγκρουση γίνεται όλο και πιο ωμή και τυφλή και έχει πολύ βαρύ τίμημα για τον πληθυσμό. Επίσης, προέτρεψε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεργαστούν με τον ειδικό διαμεσολαβητή για τη Συρία, Λακντάρ Μπραχίμι, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι η «Συρία χρειάζεται μια ειρηνική, πολιτική λύση που θα φέρει τη δημοκρατική αλλαγή, διατηρώντας παράλληλα τον ιστό της κοινωνίας και την ειρηνική συνύπαρξη των κοινοτήτων της».
Στη συνέχεια, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην περιοχή Σαχέλ, όπου περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι σε εννέα χώρες είναι σε κρίση και η ζωή τους απειλήθηκε από ένα ασταθές μείγμα της ξηρασίας, της πείνας, την κακή διακυβέρνηση, τη διακίνηση ναρκωτικών, την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό.
Αναφορές έκανε και για τις καταστάσεις στο Μάλι, σημειώνοντας ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την αποκατάσταση της δημοκρατίας, για την ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό όπου παραμένει το σκηνικό της αστάθειας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας που ασκούν μαχητές από όλες τις πλευρές, καθώς και στη Βορειοανατολική Ασία, σε μια εποχή που σε πολλές χώρες υφίστανται μεταβάσεις ηγεσίας και σημειώνοντας την ελπίδα του για υψηλή προτεραιότητα που θα πρέπει να δοθεί από τους νέους ηγέτες όσον αφορά την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος, βασισμένου στη σταθερότητα και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Αναφορές έκανε και για άλλες περιοχές του πλανήτη όπου δοκιμάζεται η ειρήνη και κυρίως στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας την ανάγκη αναθέρμανσης της ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία βρίσκεται σε «βαθιά κατάψυξη», όπως είπε.
Ο Μπαν Γκι-μουν μίλησε επίσης και για τις κλιματικές αλλαγές και για τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Ρίο, καθώς και για τη διάσκεψη που είχε γίνει το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη για το Κράτος Δικαίου.
Καταλήγοντας, ο γ.γ. του ΟΗΕ ανέφερε ότι η καινούρια χρονιά συμπίπτει με ένα νέο ξεκίνημα στο κτίριο του Οργανισμού, λόγω ανακαίνισης, ευχαριστώντας τα κράτη μέλη για τη γενναιόδωρη υποστήριξή τους.