Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για την συγκέντρωση 1,5 δισ. δολαρίων για την χορήγηση βοήθειας έως τον Ιούνιο σε σχεδόν ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες, αλλά και σε τέσσερα εκατομμύρια Σύρους που έχουν πληγεί από την σύγκρουση, αλλά παραμένουν στη χώρα.

Τα χρήματα αυτά θα ανταποκριθούν στις ανάγκες περίπου 55 ανθρωπιστικών οργανώσεων.

«Η σύγκρουση γίνεται όλο και πιο ωμή και τυφλή και έχει πολύ βαρύ τίμημα για τον πληθυσμό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ.

Όπως δήλωσε ο περιφερειακός συντονιστής της UNHCR για τη Συρία, Πάνος Μουμτζής, «αν αυτά τα χρήματα δεν συγκεντρωθούν γρήγορα δεν θα μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ζωτικές ανάγκες των αμάχων που εγκαταλείπουν την Συρία κάθε ώρα της ημέρας. Πολλοί σε πραγματικά απελπιστική κατάσταση».

Ο ΟΗΕ υπολογίζει εξάλλου ότι στην Συρία, περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας, εκ των οποίων τα δύο εκατομμύρια είναι εκτοπισμένοι.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό συντονιστή του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, Ράντουαν Νούισερ, «είναι πολύ ασυνήθιστο τα σχέδια να αναθεωρούνται τόσο συχνά, αυτό δείχνει πόσο γρήγορες είναι οι εξελίξεις στην περιοχή και πόσο δραματικά έχει επιδεινωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα». «Το εύρος αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης είναι αδιαμφισβήτητο», υπογράμμισε.