Σκεφτείτε οποιοδήποτε κοινωνικό θέμα και θα συναντήσετε, τις περισσότερες φορές, μια διασημότητα του Χόλιγουντ να μιλάει γι’ αυτό: Για το γάμο των ομοφυλοφίλων ο Μπραντ Πιτ· για το Νταρφούρ ο Τζορτζ Κλούνεϊ· για το περιβάλλον ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ ή ο Λεονάρντο Ντικάπριο. Για τον έλεγχο της οπλοκατοχής; Όχι τόσους πολλούς…
Οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους σταρ ταινιών δράσης του Χόλιγουντ έχουν παραμείνει σιωπηλοί μέχρι τώρα για το σοβαρό αυτό θέμα, μετά τη σφαγή στο σχολείο του Κονέκτικατ. Οι ειδικοί στη ποπ κουλτούρα υποστηρίζουν ότι δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί.
«Εάν είναι κάποιος σταρ ταινιών δράσης που χρησιμοποιεί όπλα, όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, το τελευταίο πράγμα στον κόσμο που θέλει να κάνει είναι να εμπλακεί. . . Εκτός κι αν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον σε ταινία δράσης», δήλωσε χθες ο Ρόμπερτ Τόμπσον, καθηγητής λαϊκού πολιτισμού στο Syracuse University.
Οι σταρ που από χρόνια ζητούν τον έλεγχο της οπλοκατοχής όπως η Σούζαν Σάραντον και ο Mάικλ Μουρ (σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Bowling for Columbine, για τη σφαγή στο Λύκειο Κόλομπαϊν), αμέσως μετά το συμβάν στο Κονέκτικατ έκαναν σχόλια στο Twitter και μαζί με δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς υπέγραψαν μια αίτηση στο Διαδίκτυο ζητώντας αυστηρότερους νόμους σχετικά με την οπλοκατοχή.
Ωστόσο, οι μεγάλοι σταρ ταινιών δράσης όπως ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, ο Μπρους Γουίλις, ο Ντένζελ Ουάσινγκτον, καθώς επίσης ο Μπραντ Πιτ και ο Τζορτζ Κλούνεϊ, είχαν να δηλώσουν από ελάχιστα έως τίποτα δημοσίως.
Αυτό μπορεί να αλλάξει, σύμφωνα με ένα βετεράνο των δημοσίων σχέσεων με πολλούς πελάτες στο Χόλιγουντ.
«Πιστεύω ότι θα υπάρξουν δημόσιες δηλώσεις αποτροπιασμού για το συμβάν, από εξέχουσες προσωπικότητες του κόσμου του θεάματος και από ανθρώπους που θέλουν να γίνει κάτι για το θέμα της οπλοκατοχής. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση περί του ότι κάποιοι θέλουν να τοποθετηθούν δημοσίως και να εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους. Ας δούμε ποιοι και με ποιο τρόπο θα το κάνουν», τόνισε ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος δεν κατονομάζεται επειδή δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από τους πελάτες του να μιλήσει.
Με τα στούντιο του Χόλιγουντ να τίθενται και πάλι στο στόχαστρο για το γύρισμα βίαιων ταινιών, η εταιρεία Paramount Pictures ματαίωσε το Σάββατο την πρεμιέρα της νέας ταινίας του Τομ Κρουζ «Jack Reacher», στην οποία ο ηθοποιός υποδύεται ένα πρώην ελεύθερο σκοπευτή του στρατού που σκοτώνει εν ψυχρώ.
Στη Νέα Υόρκη η Lincoln Center Film Society ανέβαλε χθες την προβολή και συζήτηση με τον Κρουζ για την ταινία, από σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής στο Κονέκτικατ.
Η ταινία, που αρχίζει με έναν ελεύθερο σκοπευτή να πυροβολεί και να σκοτώνει πέντε ανθρώπους , αναμένεται να προβληθεί στους αμερικανικούς κινηματογράφους την Παρασκευή.
Ο Κρουζ δεν έχει κάνει καμία δήλωση δημοσίως για την επίθεση στο σχολείο του Κονέκτικατ και διατήρησε τη σιωπή του για το θέμα αυτό όταν χθες εμφανίστηκε στην εκπομπή «Late Show With David Letterman» για να προωθήσει την ταινία του.
Όμως ο σκηνοθέτης της ταινίας Κρίστοφερ ΜακΚουέρι τόνισε στην ιστοσελίδα της βιομηχανίας του θεάματος TheWrap.com ότι ο ηθοποιός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση να ματαιωθεί η πρεμιέρα της ταινίας στο Πίτσμπεργκ, όπου γυρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της.
«Ο Τομ και εγώ επιμείναμε σ’ αυτό. Κανένας δεν μπορεί να γιορτάζει ο,τιδήποτε 24 ώρες ύστερα από ένα τέτοιο τραγικό γεγονός», δήλωσε ο σκηνοθέτης.
Πάντως ο Λέτερμαν στην εκπομπή του μίλησε επί μακρόν για τη σφαγή στο Κονέκτικατ, αν και πριν εμφανιστεί ο Κρουζ. Εξέφρασε τη λύπη του για το συμβάν και την άποψη ότι τα όπλα δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα της κοινωνίας.
«Δεν είμαι τόσο ανόητος να πιστεύω ότι είναι το πρόβλημα είναι τα όπλα, γιατί και πριν από τα όπλα οι άνθρωποι σκότωναν ο ένας τον άλλον», είπε ο Λέτερμαν.
Ο παρουσιαστής εξέφρασε την απορία για την «ανάγκη» της χρήσης ημιαυτόματων όπλων, όπως αυτό που λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο σχολείο του Κονέκτικατ. «Δεν είδα ποτέ να χρειάζονται 30 σφαίρες και ένα τουφέκι για να σκοτώσει κανείς ένα ελάφι», είπε ο Λέτερμαν.
Στην τηλεόραση, το δίκτυο Fox απέσυρε τα τρέιλερ για την ταινία που πρόκειται να προβάλλει με τίτλο «The Following», για έναν κατά συρροή δολοφόνο και αντικατέστησε τα επεισόδια της Κυριακής των σειρών κινουμένων σχεδίων «Family Guy» και «American Dad», ενώ της προβολής του τελευταίου επεισοδίου της βραβευμένης με Έμι δραματικής σειράς «Homeland», προηγήθηκε προειδοποίηση ότι υπάρχουν ορισμένες σκηνές βίας.
Το Χόλιγουντ συχνά ενοχλείται όταν ταινίες και βιντεοπαιχνίδια θεωρούνται υπεύθυνα για τις πράξεις Αμερικανών, ορισμένοι εκ των οποίων είναι ψυχικά διαταραγμένοι και οι οποίοι κατελήφθησαν από αμόκ και σκόρπισαν το θάνατο πυροβολώντας αδιακρίτως, τα τελευταία χρόνια.
«Πιστεύω ότι είναι άδικο να στοχοποιείται η βιομηχανία της ψυχαγωγίας. Υπάρχει κάτι βαθιά στον ψυχισμό των Αμερικανών, πολύ πιο βαθύ από τα βιντεοπαιχνίδια, τις ταινίες ή τους δίσκους», τόνισε ο βετεράνος των δημοσίων σχέσεων του Χόλιγουντ.
Παρά τους 12 νεκρούς και τους 59 τραυματίες στο σινεμά του Κολοράντο τον Ιούλιο, όταν ένας ένοπλος άνοιξε πυρ κατά τη μεταμεσονύκτια προβολή της τελευταίας ταινίας του «Μπάτμαν», η ταινία έκανε εισπράξεις ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων παγκοσμίως και είναι η δεύτερη πιο επιτυχημένη ταινία στις ΗΠΑ και τον Καναδά για το 2012.
Ο Τόμπσον του Πανεπιστημίου Σίρακιουζ διερωτάται πόσο επηρεάζουν οι διασημότητες όταν εκφράζουν τη γνώμη τους – για οποιοδήποτε θέμα – και ιδιαίτερα για ένα θέμα όπως η οπλοκατοχή, το οποίο έχει ένθερμους υποστηρικτές, αλλά και πολέμιους.
«Είναι πιο πιθανό οι δηλώσεις ενός σταρ να αλλάξουν τη γνώμη του κοινού για τον ίδιο, παρά για το θέμα καθεαυτό», τόνισε ο Τόμπσον.
Εξάλλου, ποιος νοιάζεται πραγματικά για το τι πιστεύει μια διασημότητα για τόσο σοβαρά γεγονότα όπως η σφαγή στο Κονέκτικατ;
«Πολλοί θεωρούν κακόγουστη τη δημόσια τοποθέτηση διασημοτήτων ύστερα από κάποιο συμβάν όπως αυτό στο Κονέκτικατ. Το να περιμένουν η γνώμη τους να βελτιώσει ή να αλλάξει κάτι, θεωρείται από πολλούς ως ύβρη προς τον ίδιο τους τον εαυτό», τόνισε ο Τόμπσον.