Με νέα προγράμματα εκτεταμένων εποικισμών στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, απαντά το Ισραήλ στην αναγνώριση της Παλαιστινιακής κρατικής οντότητας από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
«Δύο προγράμματα που προβλέπουν την κατασκευή 549 και 813 κατοικιών στον εβραϊκό οικισμό Γκιβάτ Χαματός αναμένεται να εξεταστούν σήμερα από την επιτροπή σχεδιασμού της περιοχής της Ιερουσαλήμ», κατήγγειλε η Χαγκίτ Οφράν, ειδική στο θέμα των εβραϊκών οικισμών της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ειρήνη Τώρα».
Αύριο οι δημοτικές αρχές αναμένεται να δώσουν την τελική τους έγκριση για ένα άλλο σχέδιο ανέγερσης 2.610 κατοικιών στο Γκιβάτ Χαματός, για το οποίο προσκλήσεις υποβολής προσφορών θα δημοσιευτούν τους ερχόμενους μήνες, πρόσθεσε.
Την Πέμπτη η επιτροπή σχεδιασμού της περιοχής της Ιερουσαλήμ θα συνεδριάσει εκ νέου για να συζητήσει το θέμα της ανέγερσης 1.100 πρόσθετων κατοικιών στον εβραϊκό οικισμό Γκίλο, ο οποίος βρίσκεται επίσης στο νότο της Ιερουσαλήμ.
Η ίδια επιτροπή θα συνεδριάσει στις 7 Ιανουαρίου για να εξετάσει το σχέδιο κατασκευής 1.000 δωματίων σε ξενοδοχεία στο Γκιβάτ Χαματός, διευκρίνισε η Οφράν.
Τη Δευτέρα το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών έδωσε το πράσινο φως για την ανέγερση 1.500 κατοικιών στον εβραϊκό οικισμό Ραμάτ Σλόμο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ αρχίζοντας την υλοποίηση ενός οικιστικού σχεδίου που η Ουάσινγκτον έχει ήδη καταδικάσει από το 2010.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας, προκάλεσε διεθνείς επικρίσεις για την απόφασή του να υλοποιήσει ένα νέο ακόμη πρόγραμμα στο πλαίσιο της συνέχισης της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στον τομέα Ε1, που βρίσκεται ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και τον εβραϊκό οικισμό Μααλέ Αντουμίμ.
Το σχέδιο στον τομέα Ε1 είχε παγώσει από το 2005, ύστερα από αμερικανικές πιέσεις. Με την υλοποίησή του ο οικισμός Μααλέ Αντουμίμ θα προσαρτηθεί στους εβραϊκούς οικισμούς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και η Δυτική Όχθη θα χωριστεί στα δύο, υπονομεύοντας τη βιωσιμότητα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.
Το Ισραήλ θεωρεί την Ιερουσαλήμ «αιώνια και αδιαίρετη πρωτεύουσά του». Αλλά η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση το 1967 της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνιοι προσδοκούν να ανακηρύξουν πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.
Σχεδόν 340.000 Ισραηλινοί κατοικούν στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης και 200.000 έποικοι στους οικισμούς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου ζουν τουλάχιστον 270.000 Παλαιστίνιοι.