Την έναρξη της συζήτησης για την οπλοκατοχή και τη λήψη νομοθετικών μέτρων για την απαγόρευσή της κατοχής αυτόματων όπλων, ανακοίνωσε από το Newtown του Κονέκτικατ ο Μπαράκ Ομπάμα, καλώντας τους συμπατριώτες του να αναρωτηθούν «εάν κάνουμε αρκετά για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας».
«Σκέφτηκα τις τελευταίες ημέρες και, εάν είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, η απάντηση είναι “όχι” Δεν μπορούμε πλέον να το αποδεχθούμε. Αυτές οι τραγωδίες πρέπει να τελειώσουν. Και για να τελειώσουν, πρέπει εμείς να αλλάξουμε. Μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα. Εάν δεν υπάρχει παρά ένα μόνο μέτρο που μπορούμε να λάβουμε για να σώσουμε ένα παιδί, έναν γονέα… τότε έχουμε υποχρέωση να το προσπαθήσουμε» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα σημειώνοντας ότι είναι η τέταρτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ετών που επισκέπτεται τον τόπο μίας τέτοιας σφαγής.
«Τις ερχόμενες εβδομάδες θα εκμεταλλευθώ όλες τις εξουσίες που απορρέουν από την ιδιότητά μου για να συνομιλήσω με τους συμπολίτες μου, από τις δυνάμεις της τάξης, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, μέχρι τους ψυχιάτρους, για να αναληφθεί δράση ώστε να αποφύγουμε τραγωδίες σαν αυτή», είπε.
Ήδη, τις πρώτες ώρες μετά την τραγωδία στο δημοτικό σχολείο του Κονέκτικατ, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει ότι το γεγονός σημαίνει συναγερμό για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αποτροπή τέτοιων τραγωδιών. Έκτοτε, πληθίνουν οι εκκλήσεις για την σκλήρυνση της νομοθεσίας επί της οπλοκατοχής.
Η δημοκρατική γερουσιαστής Νταϊάν Φάινστάιν ανακοίνωσε χθες ότι θα προτείνει, αμέσως μετά τη συγκρότηση σε σώμα του νέου Κονγκρέσου στις αρχές Ιανουαρίου, νόμο για την απαγόρευση των αυτόματων όπλων.
Η απαγόρευσή τους είχε εφαρμοσθεί με νόμο που είχε υπογράψει το 1994 ο Μπιλ Κλίντον. Η ισχύς του όμως έληξε το 2004 και έκτοτε δεν ανανεώθηκε. Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε εκφράσει την πρόθεση της επανενεργοποίησής του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2008, έκτοτε όμως δεν επανήλθε.
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, υποστηρικτής της επιβολής αυστηρού ελέγχου επί της οπλοκατοχής ζήτησε επίσης τη λήψη άμεσα μέτρων. «Είναι καιρός για τον πρόεδρο να τεθεί επικεφαλής και να ηγηθεί. Και να πει στη χώρα τι πρέπει να γίνει», είπε.
Το δικαίωμα της οπλοκατοχής είναι εγγεγραμμένο στη δεύτερη τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος και το υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια ένα πανίσχυρο λόμπι. Η άσκηση του δικαιώματος αυτού σκοτώνει 31.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.