Η Σύνοδος Κορυφής ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βιετνάμ ολοκληρώθηκε χωρίς να έχει αποφέρει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, μετά την πρώτη μεταξύ τους συνάντηση πριν από μήνες στη Σιγκαπούρη, βρέθηκαν στο Ανόι για να επανέλθουν σε κορυφαίο επίπεδο στη συζήτηση για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
Ο διεθνολόγος Σωτήρης Ρούσσος μίλησε στο κανάλι της ΕΡΤ για τα αποτελέσματα της συνόδου και αναφέρθηκε στο μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών και το πώς θα επηρεάσουν την περιοχή.
«Πολλοί στην Ουάσινγκτον είχαν κατηγορήσει τον κ. Τραμπ και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι πήγαν στο Βιετνάμ χωρίς μεγάλη προετοιμασία για ένα μιντιακό γεγονός παρά για την ουσία του πράγματος. Θεωρούσαν ότι θα έπρεπε να γίνει μια κλιμακωτή προσέγγιση των δύο πλευρών. Θεωρούσαν ότι θα έπρεπε να υπάρξει πρώτα μια συζήτηση ή πιθανόν και ένα άνοιγμα γραφείων συνδέσμων στις δύο πρωτεύουσες» τόνισε ο κ. Ρούσσος για την κριτική που δέχεται κυρίως η πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης.
Όσο για τα εσωτερικά προβλήματα που τυχόν αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας αλλά και ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε:«Και οι δύο πλευρές έχουν μεγάλα προβλήματα στο να ολοκληρώσουν τη συμφωνία. Για τον Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί να είναι και θέμα επιβίωσης του ίδιου του καθεστώτος γιατί θα τον φέρει κοντύτερα στη Νότια Κορέα. Μπορεί να σημαίνει μεγάλες αλλαγές στο καθεστώς. Η δημοκρατία θα είναι το τελευταίο βήμα βέβαια. Ειδικά αν δούμε το μοντέλο της Κίνας η δημοκρατία μένει στο τέλος. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν ανακοίνωνε τη Σύνοδο και κωλυσιεργούσε γιατί πάρα πολλοί παράγοντες στην περιοχή είχαν εναποθέσει μεγάλες ελπίδες σε αυτή την ιστορία. Αυτό φαίνεται και από τη ραγδαία πτώση του χρηματιστηρίου της Νότιας Κορέας στο άνοιγμά του».
Ο κ. Ρούσσος αναφέρθηκε στη συνέχεια στην πιθανή εξέλιξη της σχέσης ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας αλλά και στον κίνδυνο ενός «θερμού» επεισοδίου: «Νομίζω ότι δεν είμαστε σε φάση ρήξης, πολέμου και να γυρίσουμε στο παρελθόν με τα κουμπάκια – το «Πάτα το Κιμ». Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει διάθεση αλλά και συμφέρον για κλιμάκωση. Θα περάσει ένα διάστημα, που θα φαίνεται νεκρό διάστημα, και θα επανέλθουν. Πιθανόν να μην επανέλθουν σε αυτό το κορυφαίο επίπεδο. Χωρίς να γνωρίζουμε τις προετοιμασίες που είχαν γίνει, συνήθως σε τέτοιο επίπεδο πηγαίνεις με μια συμφωνία που είναι πάνω κάτω τελειωμένη. Μένουν μόνο κάποια σημεία που θα συμφωνήσεις στο τέλος».
Στην ερώτηση για τα αποτελέσματα της συνόδου αλλά και για την επίδραση που μπορεί να έχουν στην εσωτερική πραγματικότητα των δύο χωρών, τόνισε: «Το σύνολο της συμφωνίας δεν είχε κατανοηθεί σωστά από τις δύο πλευρές. Η εξέλιξη της συνόδου δεν νομίζω ότι διευκολύνει τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν είναι μια διπλωματική επιτυχία. Από τις δηλώσεις που έκανε και από αυτές του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δεν φαίνεται να χτίζεται μια κλιμάκωση. Αν υπάρξει θα είναι παράλογη, αναλόγως πώς θα εμπλακούν και τα ΜΜΕ. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν θα του έκανε καλό. Πιθανότατα θα ήταν χειρότερο για τον Τραμπ αν έλεγε ότι δίνει τις κυρώσεις (στη Βόρεια Κορέα), αλλά κανείς δεν θα το έδινε αυτό. Σε όλες τις χώρες του κόσμου πάντα η εσωτερική ατζέντα υπερβαίνει τα εξωτερικά ζητήματα. Όλοι οι δημοσκόποι απανταχού της γης λένε ότι μόλις το 5% των εκλογέων ως ανώτατο όριο θεωρούν ότι βασικό κριτήριο της επιλογής τους είναι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής».
Ο κ. Ρούσσος αναφέρθηκε στο πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο μέλλον η κατάσταση μεταξύ των δύο πλευρών: «Η σχέση θα συνεχίσει να είναι όπως είναι. Θα υπάρξουν και άλλες χώρες οι οποίες θα παρέμβουν και παρεμβαίνουν κατά καιρούς, η Κίνα και η Νότια Κορέα ας πούμε, οι οποίες έχουν συμφέρον και πιθανότατα να δούμε και πιο διευρυμένες διαπραγματεύσεις όχι ίσως στο προσκήνιο αλλά στο παρασκήνιο».