Σε μια νέα κρίση βυθίζεται εκ νέου το Μαλί μετά την παραίτηση, χθες, του πρωθυπουργού της χώρας, υπό την πίεση των αξιωματικών που είχαν ανατρέψει πραξικοπηματικά την κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτιο και οι οποίοι αντιτίθενται στη στρατιωτική επέμβαση ξένων δυνάμεων προκειμένου να εκδιωχθούν οι ένοπλοι ισλαμιστές που έχουν καταλάβει τις βόρειες επαρχίες εδώ και περίπου οκτώ μήνες.
Ο Σεκ Μοντίμπο Ντιαρά ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και όλα τα μέλη της κυβέρνησής του υποβάλουν την παραίτησή τους. Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Ντιαρά συνελήφθη κατόπιν εντολής του λοχαγού Αμαντού Χάγια Σανόγκο, του επικεφαλής των πραξικοπηματιών οι οποίοι είχαν ανατρέψει τον πρόεδρο Αμαντού Τουμάνι Τουρέ τον Μάρτιο.
Η εξαναγκαστική παραίτηση του Ντιαρά σημειώνεται μία ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να στείλει στο Μαλί, στις αρχές του 2013, 400 στρατιωτικούς προκειμένου να εκπαιδεύσουν το στρατό για να ανακαταλάβει τον βορρά. Πριν από τα Χριστούγεννα αναμένεται να δώσει και ο ΟΗΕ το πράσινο φως για την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στο Μαλί.
Ο εκπρόσωπος της πρώην στρατιωτικής χούντας Μπακάρι Μαρίκο διέψευσε ότι έγινε πραξικόπημα. «Ο πρωθυπουργός θα αντικατασταθεί εντός των επόμενων ωρών από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας», τον μεταβατικό Ντιονκουντά Τραορέ, διαβεβαίωσε. Κατηγόρησε επίσης τον Ντιαρά ότι δεν έπραξε το καθήκον του για την αντιμετώπιση της κρίσης αλλά εξυπηρετούσε την «προσωπικές επιδιώξεις» του.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την προεδρία της χώρας, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Ο Ντιαρά ανακοίνωσε την παραίτησή του μέσω ενός λακωνικού διαγγέλματος που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, χωρίς να δώσει καμία εξήγηση. Από το πρωί βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Στην πρωτεύουσα Μπαμακό δεν παρατηρήθηκε καμία αναστάτωση και οι κάτοικοι συνέχιζαν κανονικά τις δουλειές τους.
Στους δρόμους δεν έχει αναπτυχθεί στρατός, όμως τα υπουργεία φυλάσσονται από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον εξέφρασε την ελπίδα να οριστεί σύντομα ένας νέος πρωθυπουργός που θα έχει τη συναίνεση όλων και κάλεσε τον στρατό «να σταματήσει τις παρεμβάσεις στην πολιτική ζωή». Η Γαλλία από την πλευρά της εξέφρασε ανησυχίες για τις «συνθήκες» υπό τις οποίες παραιτήθηκε ο Ντιαρά και ζήτησε να σχηματιστεί σύντομα μια νέα αντιπροσωπευτική κυβέρνηση.