Ποταμοί αίματος χύθηκαν και χθες στη Συρία, καθώς τόσο το καθεστώς Άσαντ όσο και οι εξεγερμένοι έχουν κλιμακώσει τις μεταξύ τους συγκρούσεις με στόχο την τελική επικράτηση.
Δύο αντάρτες και ένα παιδί σκοτώθηκαν στη βόρεια Δαμασκό, καθώς στην περιοχή σημειώθηκαν οι σφοδρότερες μάχες που έχουν ξεσπάσει στην κατοικημένη αυτή ζώνη από την αρχή της εξέγερσης τον Μάρτιο του 2011, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Παράλληλα, η συριακή πολεμική αεροπορία συνέχισε χθες τις επιδρομές στα περίχωρα της πρωτεύουσας, ενώ συγκρούσεις μαίνονται στα περίχωρα της Δαμασκού μεταξύ ανταρτών και του τακτικού στρατού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Συνολικά, 45 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και 22 στρατιώτες, είχαν σκοτωθεί και δεκάδες άλλοι είχαν τραυματισθεί έως πριν από λίγο, σήμερα, στη χώρα, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό του Παρατηρητηρίου.
Από την πλευρά του, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι οι αρχές σκότωσαν 10 εξεγερμένους που είχαν «εξαπολύσει επιθέσεις και είχαν διαπράξει κλοπές» και «κατάσχεσαν οπλοβομβίδες, πολυβόλα και τουφέκια».
Στα νοτιοανατολικά της συριακής πρωτεύουσας, «ένα βομβαρδιστικό εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Νταράγια, όπου στο έδαφος σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ του τακτικού στρατού, ενώ το πυροβολικό βομβάρδισε την Μουανταμίγια αλ Σαμ», ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.
Πολεμικά αεροσκάφη πετούσαν επίσης πάνω από την ανατολική Γούτα, όπου βρίσκεται η οπισθοφυλακή των εξεγερμένων.
Εξάλλου στην επαρχία Ιντλίμπ σκοτώθηκαν 22 στρατιώτες σε συγκρούσεις με τους αντάρτες, κυρίως στη Μάαρετ αλ Νούμαν, μια στρατηγικής σημασίας πόλη που βρίσκεται στον δρόμο απ’ όπου διέρχονται εφόδια και στρατιωτικές ενισχύσεις μεταξύ Δαμασκού και Χαλεπιού.
Στη διάρκεια των συγκρούσεων αυτών οι εξεγερμένοι πήραν αιχμαλώτους 20 στρατιώτες και κατάσχεσαν 6 αντιαεροπορικές συστοιχίες.
Στο μεταξύ τζιχαντιστές, κυρίως μέλη του Μετώπου αλ Νόσρα, έθεσαν σήμερα υπό τον έλεγχό τους το σύνολο της στρατιωτικής βάσης Σέιχ Σουλεϊμάν στη βόρεια Συρία, όμως δεν βρήκαν σε αυτή χημικά όπλα ούτε αντιαεροπορικούς πυραύλους, όπως δήλωσε ένας από τους διοικητές τους.
«Ελέγχουμε όλη τη βάση, όλη η περιοχή είναι υπό τον έλεγχό μας. Όλη η περιοχή δυτικά του Χαλεπιού έχει απελευθερωθεί μέχρι τα τουρκικά σύνορα. Παρόλα αυτά δεν βρέθηκαν χημικά όπλα, ούτε αντιαεροπορικοί πύραυλοι», δήλωσε ο διοικητής Αμπού Τζαλάλ, επικεφαλής της ταξιαρχίας Άχραρ Ντάρετ Έζα (Οι ελεύθεροι άνδρες του Ντάρετ Έζα), της μοναδικής μονάδας των εξεγερμένων που πήρε μέρος στην επιχείρηση κατάληψης της βάσης μαζί με τζιχαντιστές.
Οι εξεγερμένοι είχαν δηλώσει επανειλημμένα ότι σε αυτή τη βάση υπάρχουν χημικά όπλα. Τώρα ο Τζαλάλ προσπάθησε να εξηγήσει την απουσία τέτοιων όπλων λέγοντας ότι ο συριακός στρατός «γνώριζε ότι η βάση είναι χαμένη και μετέφερε με ελικόπτερα τα ευαίσθητα όπλα προς μια βάση κοντά στην Ταρτούς», στη βορειοδυτική Συρία, την οποία ελέγχει το καθεστώς.