Καθυστέρηση του Brexit μέχρι το 2021 είναι ένα σενάριο που εξετάζουν ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο συνεχίσει να απορρίπτει τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι με την ευρωπαϊκή πλευρά.

Όπως γράφει η εφημερίδα Guardian, το ενδεχόμενο παρατεταμένης περιόδου διαπραγματεύσεων φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην ΕΕ, στην περίπτωση που η Μέι ζητήσει τελικά από τις Βρυξέλλες παράταση των διαπραγματεύσεων, λόγω του κοινοβουλευτικού αδιεξόδου.

Ουσιαστικά πρόκειται για αντικατάσταση της μεταβατικής περιόδου των 21 μηνών μετά το Brexit με αντίστοιχο χρονικό διάστημα για διαπραγματεύσεις, με τη Βρετανία να παραμένει μέλος της ΕΕ. Αυτό θα επιτρέψει σε Λονδίνο και Βρυξέλλες να καταλήξουν σε νέα σχέδια για τη μελλοντική τους σχέση με στόχο να καταστεί περιττό και το backstop για τα ιρλανδικά σύνορα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Βρυξέλλες θέλουν να αποφύγουν μικρή παράταση στις διαπραγματεύσεις απλώς και μόνο για να αναγκαστούν να επανεξετάσουν το θέμα το καλοκαίρι, όταν η Μέι θα έχει και πάλι αποτύχει να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου. «Αν οι αξιωματούχοι θεωρήσουν ότι υπάρχει λόγος παράτασης, το οποίο δεν είναι βέβαιο με δεδομένη την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα το πάνε μακριά για να διασφαλίσουν μια αξιοπρεπή περίοδο ώστε να λυθούν τα εκκρεμή ζητήματα ή να εξομαλυνθεί η κατάσταση» δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

Κατά τον ίδιο, παράταση 21 μηνών έχει νόημα καθώς θα καλύπτει το δημοσιονομικό πλαίσιο (την περίοδο του προϋπολογισμού της ΕΕ) και θα κάνει τα πράγματα πιο εύκολα. Αν βέβαια, όπως λέει, οι αξιωματούχοι δεν έχουν κουραστεί εντελώς από το Brexit. «Το θέμα» είπε «συζητιέται στους διαδρόμους των Βρυξελλών».

Η Μέι πάντως, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο, μετακίνησε «μέχρι τις 12 Μαρτίου» την ψηφοφορία στην Βουλή των Κοινοτήτων επί της συμφωνίας για το Brexit.