Περισσότεροι σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, περίπου 1.000 νέοι διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι για το κλίμα, πίσω από την Γκρέτα Τούνμπεργκ, τη 16χρονη ακτιβίστρια από τη Σουηδία, που πρωτοστατεί στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
«Σε 20 ή 30 χρόνια, θα τα βρούμε όλα μπροστά μας» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μπερενίς, μια μαθήτρια Λυκείου από το Παρίσι ηλικίας 17 ετών.
«Ήρθαμε εδώ διότι έχουμε βαρεθεί καθώς η κυβέρνηση δεν κάνει αρκετά για την κλιματική απορρύθμιση».
Υπό το βλέμμα ισχυρών δυνάμεων επιβολής του νόμου, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία τους από την πλατεία της Όπερας κρατώντας πλακάτ όπου αναγράφονταν «Το μέλλον ξεκινά εδώ», «Σώστε τη Γη, φάτε έναν λομπίστα» και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ενωθείτε με εμάς, μην μας κοιτάτε».
Στην κινητοποίηση έδωσαν το παρόν προσωπικότητες όπως η ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός, ο ευρωβουλευτής των Πράσινων Γιανίκ Ζαντό και η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό.
«Έχω ήδη συμμετάσχει σε μια πορεία για το κλίμα με τον πατέρα μου, όμως είναι η πρώτη φορά που έρχομαι μόνη μου. Είδα τις ομιλίες της Γκρέτα Τούνμπεργκ κι έχει δίκιο, είναι το μέλλον μας που διακυβεύεται» είπε η 15χρονη Αντέλ.
«Έχω την εντύπωση ότι ορισμένοι νέοι δεν νιώθουν ότι το ζήτημα τους αφορά, ωστόσο το κίνημα μεγαλώνει» συμπλήρωσε η 15χρονη, που κρατούσε ένα πλακάτ με το σύνθημα «Ψάρια, όχι πλαστικό!».
Από τότε που ξεκίνησε την αποχή της μια μέρα την εβδομάδα από τα μαθήματα το περασμένο καλοκαίρι, η Γκρέτα Τούνμπεργκ κατάφερε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς μαθητές σε ολόκληρο τον κόσμο.
Όπως εκείνη, η οποία κάθε Παρασκευή δίνει ραντεβού μπροστά από το Κοινοβούλιο της Στοκχόλμης αξιώνοντας από την κυβέρνηση της χώρας της να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση, χιλιάδες νέοι διαδηλώνουν στη Γερμανία, την Αυστραλία ή τη Βρετανία.
Όπως και στο Βέλγιο όπου 7.500 νέοι κατέκλυσαν τους δρόμους χθες, για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα, παρουσία της Γκρέτας.
Το κίνημα εμφανίζεται πιο άτολμο στη Γαλλία. Την περασμένη Παρασκευή, στην πρώτη κινητοποίηση, συμμετείχαν περίπου 200 μαθητές Λυκείου και φοιτητές, οι οποίοι απέκλεισαν την κυκλοφορία μπροστά από το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης.
«Υπάρχουν κι άλλα κοινωνικά κινήματα με έντονη παρουσία» στη Γαλλία, για παράδειγμα η κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων», εξήγησε σήμερα ο 22χρονος Ρομαρίκ Τιρέλ, συντονιστής του Youth for Climate France.
Οι νέοι Γάλλοι στοχεύουν στη συμμετοχή της 15ης Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία η Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει απευθύνει κάλεσμα για μια «παγκόσμια απεργία για το μέλλον».
«Η Γαλλία, χώρα του COP21, πρέπει να εφαρμόσει όσα λέει» υπογράμμισε η ακτιβίστρια σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Parisien, ενώ επισήμανε ότι δεν γνωρίζει «γιατί ορισμένοι νέοι κινητοποιούνται μαζικά σε ορισμένες χώρες κι όχι σε άλλες».