Νέα, διεθνής έρευνα ασχολήθηκε με την προέλευση και δημογραφική Ιστορία των Ρομά, επιβεβαιώνοντας ότι οι πληθυσμοί στην Ευρώπη κατάγονται από την Ινδία. Αυτό είχαν δείξει οι σχετικές συγκριτικές γλωσσολογικές μελέτες και σήμερα έρχεται η έρευνα να επιβεβαιώσει.
Έτσι, παρόλο που οι πληθυσμοί των Ρομά στην Ευρώπη εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία στη γλώσσα, τη θρησκεία και τα έθιμα, μοιράζονται ένα κοινό παρελθόν, που ξεκίνησε στη Βορειοδυτική Ινδία, πριν από περίπου 1.500 χρόνια, οπότε και άρχισαν οι πρώτες μεταναστεύσεις προς τη Δύση.
Για την πραγματοποίηση της έρευνας στην οποία και υπήρξε και ελληνική συμμετοχή, οι επιστήμονες συνέλλεξαν και ανέλυσαν δείγματα γενετικού υλικού από 13 ομάδες Ρομά από διάφορα σημεία της Ευρώπης.
Οι Ρομά, αποτελούν την πολυπληθέστερη μειονοτική ομάδα της Ευρώπης και ο πληθυσμός τους φτάνει τα περίπου 11 εκατ. άτομα. Εκτιμάται ότι έφθασαν αρχικά στα Βαλκάνια πριν από περίπου 900 χρόνια και στη συνέχεια άρχισαν να διασπείρονται σε διάφορα άλλα σημεία της Ευρώπης.
Δεν διαθέτουν γραπτά ιστορικά αρχεία σχετικά με την καταγωγή και την εξάπλωσή τους και επειδή είναι συνήθως περιθωριοποιημένες μειονότητες, οι επιστήμονες δεν τους είχαν δώσει μεγάλη σημασία, μέχρι σήμερα.
Τον 16οπ αιώνα, ονομάστηκαν «γύφτοι», καθώς υπήρξε η εντύπωση ότι προέρχονταν από την Αίγυπτο. Αυτό, ωστόσο δεν επιβεβαιώνει η νέα γενετική ανάλυση.
Αν και διάφορες περιοχές της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου, από όπου πέρασαν οι Ρομά κατά τις μεταναστεύσεις τους από την Ανατολή προς τη Δύση, άφησαν έντονα ίχνη στη γλώσσα αυτών των νομάδων, η νέα μελέτη βρήκε περιορισμένα μόνο στοιχεία για την ύπαρξη κοινής γενετικής προέλευσης ανάμεσα στους Ρομά της Ευρώπης και σε όσους ζουν σε αυτές τις περιοχές σήμερα (π.χ. Αίγυπτος).
«Από γενετικής πλευράς, οι πληθυσμοί των Ρομά μοιράζονται μια κοινή και μοναδική ιστορία που έχει δύο βασικά συστατικά: τις ρίζες τους που ανάγονται στη βορειοδυτική Ινδία και τη διαχρονική ανάμιξή τους με μη-Ρομά ευρωπαϊκούς πληθυσμούς κατά τη διάρκεια των μεταναστεύσεών τους από την Ινδία και κατά μήκος της Ευρώπης» δήλωσε ο Μάνφρεντ Κάιζερ, που συμμετείχε στη μελέτη.