Οι ΗΠΑ «ανησυχούν πολύ» για το ενδεχόμενο το συριακό καθεστώς να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα αν οι αντάρτες προελάσουν, δήλωσε χθες ο υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα, επαναλαμβάνοντας τις αμερικανικές προειδοποιήσεις προς τον Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Χωρίς να σχολιάζουμε ιδιαίτερα τις πληροφορίες σχετικά με αυτά τα χημικά όπλα, είναι προφανές ότι είμαστε πολύ ανήσυχοι ότι με δεδομένη την προέλαση των αντιφρονούντων, ειδικά στη Δαμασκό, το καθεστώς εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα», είπε ο επικεφαλής του Πενταγώνου σε συνέντευξη τύπου.

Τις τελευταίες ημέρες Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας τους, έχουν δηλώσει ότι η Δαμασκός αναμιγνύει και τοποθετεί χημικά, που ήταν πρόδρομοι του αερίου Σαρίν, μιας ισχυρής νευροτοξίνης, σε βόμβες που μπορούν να ριφθούν από αεροσκάφη.

«Ο κόσμος παρακολουθεί πολύ προσεκτικά και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν πολύ σαφής στο ότι θα υπάρξουν συνέπειες» αν ο Μπασάρ αλ Άσαντ «κάνει το λάθος να χρησιμοποιήσει αυτά τα φοβερά χημικά όπλα εναντίον του λαού του», πρόσθεσε ο Λίον Πανέτα επαναλαμβάνοντας ότι αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την Ουάσιγκτον.