Απόρρητες πληροφορίες για θέματα αντιτρομοκρατίας, τις οποίες μοιράζονταν μεταξύ τους οι μυστικές υπηρεσίες πολλών χωρών, ενδέχεται να διέρρευσαν επειδή ένας τεχνικός της NDB, της υπηρεσίας πληροφοριών της Ελβετίας, έκλεψε τεράστιο όγκο δεδομένων, πιθανότατα για να τα πουλήσει.
Οι ελβετικές αρχές ενημέρωσαν πολλές μυστικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και αυτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ότι οι πληροφορίες τους μπορεί να τέθηκαν σε κίνδυνο, ανέφερε μία ευρωπαϊκή πηγή που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της γιατί το θέμα αφορά «ευαίσθητες» πληροφορίες.
Ο ύποπτος για την κλοπή των δεδομένων συνελήφθη το περασμένο καλοκαίρι. Στη συνέχεια όμως αφέθηκε ελεύθερος αν και συνεχίζεται η έρευνα που διεξάγει το γραφείο του ομοσπονδιακού γενικού εισαγγελέα της Ελβετίας, σύμφωνα με δύο πηγές. Το όνομα του τεχνικού δεν δόθηκε στη δημοσιότητα. Οι ελβετικές αρχές πιστεύουν ότι σκόπευε να πουλήσει τις κλεμμένες πληροφορίες σε αξιωματούχους άλλων χωρών ή στο ελεύθερο εμπόριο.
Πηγή από ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφαλείας υποστήριξε ότι οι ανακριτές πιστεύουν πως ο ύποπτος ήταν δυσαρεστημένος από τη δουλειά του επειδή αισθανόταν ότι αγνοούσαν ή δεν έπαιρναν στα σοβαρά τις συμβουλές του για το πώς να λειτουργούν τις βάσεις δεδομένων. Τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης και πηγές που έχουν γνώση των ανακρίσεων ανέφεραν ότι ο τεχνικός μπήκε στους εξυπηρετητές (σέρβερ) της υπηρεσίας πληροφοριών της Ελβετίας και έκλεψε δεδομένα πολλών τεραμπάιτ που μπορεί να αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες ή ακόμη και εκατομμύρια τυπωμένες σελίδες.
Κατέβασε τα στοιχεία αυτά σε φορητούς σκληρούς δίσκους και τους έβγαλε από τα κυβερνητικά κτίρια μεταφέροντάς τους μέσα σε σακίδια.
Μία από τις πηγές που γνωρίζει στοιχεία της ανάκρισης ανέφερε ότι είναι συνηθισμένο υπηρεσίες πληροφοριών όπως η αμερικανική CIA και η βρετανική MI6 να μοιράζονται δεδομένα τους για θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας αλλά και άλλα ζητήματα με την ελβετική NDB, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία ελέγχεται από το υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο ύποπτος για την κλοπή εργαζόταν για την NDB τα τελευταία οκτώ χρόνια. Μία πηγή τον περιέγραψε ως «πολύ ταλαντούχο» τεχνικό. Ο βαθμός του ήταν τέτοιος που του επέτρεπε να έχει «δικαιώματα διαχειριστή» και κατά συνέπεια να έχει απεριόριστη πρόσβαση στα περισσότερα ή ακόμη και σε όλα τα δίκτυα της NDB, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων όπου φυλάσσονταν απόρρητα δεδομένα.
Μετά τη σύλληψή του κατασχέθηκαν φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων που περιείχαν τα κλεμμένα στοιχεία. Στην παρούσα φάση της έρευνας οι ελβετικές αρχές πιστεύουν ότι ο τεχνικός δεν πρόλαβε να πουλήσει κάποια από τα δεδομένα αυτά. Ωστόσο, σύμφωνα με μία πηγή, δεν μπορούν να είναι απόλυτα σίγουρες και για αυτό αισθάνθηκαν ότι είναι υποχρεωμένες να ενημερώσουν για το θέμα αυτό τις ξένες υπηρεσίες.
Την υπόθεση εξετάζει και μια επιτροπή του ελβετικού κοινοβουλίου, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιήσει την έκθεσή της την επόμενη άνοιξη.