Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ισραηλινό πρεσβευτή στο Κάιρο για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση του εβραϊκού κράτους να κατασκευάσει 3.000 νέες κατοικίες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η απόφαση «θέτει εμπόδια στις προσπάθειες που γίνονται ενόψει της επανάληψης των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων».

Στο μεταξύ οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν με επιστολή τους προς τον ΟΗΕ το Ισραήλ ότι σκοπεύει να διαπράξει και άλλα «εγκλήματα πολέμου» μέσω της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών και προειδοποίησαν ότι η Ιερουσαλήμ πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις της.

Σε μια επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και το Συμβούλιο Ασφαλείας, οι Παλαιστίνιοι αναφέρουν ότι το Ισραήλ συμπεριφέρεται «με αλαζονικό, εχθρικό και υπεροπτικό τρόπο, παραβιάζοντας όλες τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και αντιδρώντας με περιφρόνηση απέναντι στη βούληση της διεθνούς κοινότητας».

Αφού η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε την Πέμπτη να αναβαθμίσει το καθεστώς της Παλαιστίνης σε κράτος μη μέλος, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει επιπλέον 3.000 εβραϊκές κατοικίες στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Περίπου 500.000 Ισραηλινοί και 2,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στις περιοχές αυτές. «Ένα ξεκάθαρο μήνυμα πρέπει να σταλεί στο Ισραήλ ότι όλες οι παράνομες πολιτικές του πρέπει να σταματήσουν, διαφορετικά θα λογοδοτήσει και θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αν οι παραβιάσεις του εμποδίσουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες», αναφέρει στην επιστολή του ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ.