Η μπάντα του αποτελούσε πάντα έναν δίαυλο έκφρασης κοινωνικών θεμάτων, που μεγάλο μέρος των συναδέλφων του αποφεύγει να ασχοληθεί με αυτά, καθώς δεν είναι και το πιο θελκτικό πεδίο για απήχηση σε πολύ κόσμο. Οι Radiohead και ο αρχηγός τους, Τομ Γιορκ, πολλές φορές πήγαν κόντρα στο ρεύμα και έπαιρναν θέσεις σε κρίσιμα θέματα που επηρεάζουν τις ζωές των πολιτών αυτού του κόσμου.

Ένα από αυτά είναι και το Brexit, με τον Γιορκ να χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Τερέζα Μέι στη διαδικασία αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «ανάλογες των πρώτων ημερών του Γ’ Ράιχ».

Ο leader του βρετανικού συγκροτήματος και συνθέτης μουσικής ταινιών, όπως στο remake του Suspiria το 2018, είναι γνωστός για τις απροκάλυπτες πολιτικές του τοποθετήσεις, το Twitter του είναι κυρίως αφιερωμένο σε retweets άρθρων που ευαισθητοποιούν για πολιτικά θέματα και την καταστροφή του πλανήτη μας. Ωστόσο, ακόμη και για όσους γνωρίζουν όλα αυτά, η τελευταία κριτική του για την κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο φάνηκε ιδιαίτερα αιχμηρή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Independent και όπως αναδημοσιεύει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γιορκ επιτέθηκε στην Μέι για το «χάος» και τον «πόνο» που προκαλεί στη χώρα με το Brexit και την κατηγόρησε ότι διευκολύνει ένα εχθρικό περιβάλλον απέναντι στους πρόσφυγες και ότι χρησιμοποιεί τη ζωή εκατομμυρίων Ευρωπαίων ως διαπραγματευτικό εργαλείο.

Ο τραγουδιστής των Radiohead χρησιμοποίησε επίσης τη μεταφορά, του λεωφορείου εκτός ελέγχου, στη δήλωση του, η οποία δημοσιεύτηκε στο Twitter στις 8 Φεβρουαρίου. «Κανείς δεν σας ψήφισε για να οδηγήσετε αυτό το κόκκινο λεωφορείο πάνω σε έναn βράχο με τους επιβάτες να ουρλιάζουν στο πίσω μέρος», γράφει. Και προσθέτει: «Σταματήστε τώρα το λεωφορείο…».

Το tweet του ακολούθησε την είδηση περί ενδεχόμενων περαιτέρω καθυστερήσεων στην αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Κανείς δεν σας ψήφισε για να θέσετε υπό αμφισβήτηση τις ζωές εκατομμυρίων Ευρωπαίων στη χώρα αυτή ως ένα εργαλείο διαπραγμάτευσης, προκαλώντας έτσι τεράστιες δυσκολίες και ταλαιπωρία, μια ενέργεια που θυμίζει τις αρχές του Γ’ Ράιχ.

Κανείς δεν σας ψήφισε να οδηγήσετε αυτό το κόκκινο λεωφορείο πάνω σε βράχο με τους επιβάτες να ουρλιάζουν στο πίσω μέρος. Κανένα από αυτά δεν είναι έκφραση της δημοκρατίας που έχετε υποστηρίξει ότι στηρίζετε. Ο φόβος δεν είναι όπλο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί από την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου τον 21ο αιώνα. Σταματήσετε το λεωφορείο τώρα», αναφέρει ο Τομ Γιορκ.