Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι οι νεκροί στη Συρία ξεπερνούν τις 40.000, είκοσι μήνες μετά την έναρξη του κινήματος αμφισβήτησης του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Τουλάχιστον 28.762 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τις 15 Μαρτίου του 2011, διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία περιλαμβάνει στους αμάχους τους πολίτες που πήραν τα όπλα κατά του κυβερνητικού στρατού.
Ο αριθμός των στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί ανέρχεται σε 10.323 και των αποστατών σε 1.402, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.
«Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν 602 άνθρωποι που έχουν σκοτωθεί αλλά ακόμη δεν έχει καταστεί δυνατό να αναγνωριστούν», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν, ο οποίος διευκρίνισε ότι μαζί με αυτούς ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 41.089.
Ωστόσο στον απολογισμό αυτόν δεν λαμβάνονται υπόψη οι χιλιάδες άνθρωποι που αγνοούνται μετά την σύλληψή τους, ούτε η πλειονότητα των νεκρών στους κόλπους των Σαμπίχα, των φιλοκαθεστωτικών πολιτοφυλακών.
Ως τον Ιανουάριο θα ανέλθουν σε 700.000 οι σύροι πρόσφυγες που θα έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τις μάχες, ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια θεαματική αύξηση του αριθμού των προσφύγων, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι η σύγκρουση έχει φτάσει πλέον σε «τρομερά επίπεδα ωμότητας».
«Αναμένουμε να δούμε τον αριθμό των προσφύγων να φτάνει τους 700.000 ως τις αρχές του ερχόμενου έτους», δήλωσε ο Μπαν, προσθέτοντας ότι θα επισκεφθεί προσεχώς τους καταυλισμούς σύρων προσφύγων στην Ιορδανία και την Τουρκία.
Ο Λάκνταρ Μπραχίμι, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, προειδοποίησε παράλληλα, μιλώντας σήμερα στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ότι η Συρία κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα κράτος σε αποσύνθεση και απηύθυνε έκκληση να γίνουν νέες διεθνείς προσπάθειες για να υπάρξει μια πολιτική λύση.
Ωστόσο ο ίδιος σημείωσε ότι οι πιθανότητες για τη διαπραγμάτευση μιας ρύθμισης με διάρκεια στη σύγκρουση στη Συρία είναι πολύ λίγες.
«Στην ίδια τη Συρία δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στις διάφορες πλευρές», δήλωσε ο Μπραχίμι. «Ούτε το πρόβλημα δεν ορίζουν με τους ίδιους όρους», σημείωσε.
Χώρες που προηγουμένως υποστήριζαν μια πολιτική ρύθμιση στη Συρία, υιοθέτησαν μια εχθρική στάση έναντι του καθεστώτος στη Δαμασκό και τώρα υποστηρίζουν την ένοπλη αντιπολίτευση. Το γεγονός αυτό καθιστά πιο δύσκολο γι’ αυτούς να συμφωνήσουν σε ένα «εφαρμόσιμο ειρηνευτικό σχέδιο στο άμεσο μέλλον», κατέληξε.