Υπέρ μιας απόφασης του ΟΗΕ για παραχώρηση στην Παλαιστίνη του καθεστώτος του κράτους μη μέλους-παρατηρητή ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει η Φινλανδία, εκτός κι αν υπάρξει ομόφωνη συμφωνία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) να ενεργήσει αλλιώς.

«Η Φινλανδία θα υποστηρίξει αρχικά την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόβλεψη της Φινλανδίας είναι ότι η μόνη δυνατή κοινή θέση για την Ε.Ε. είναι να απέχει, κάτι με το οποίο η Φινλανδία θα συμφωνήσει», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.

Αυτό όμως το ενδεχόμενο φαινόταν λίγο πιθανό απόψε, καθώς πολλά κράτη έχουν δημοσιοποιήσει διαφορετικές θέσεις σχετικά με το θέμα. Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της απόφασης, ενώ η Γαλλία, η Αυστρία, η Δανία και η Ισπανία ανακοίνωσαν ότι θα ψηφίσουν «ναι».

«Αν οι 27 δεν καταλήξουν σε συμφωνία, η Φινλανδία θα προσπαθήσει να βρει μια κοινή θέση με τις σκανδιναβικές χώρες», προσθέτει η φινλανδική κυβέρνηση. «Και αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η Φινλανδία θα ψηφίσει υπέρ της απόφασης», σημειώνει η ίδια πηγή.

Από τις σκανδιναβικές χώρες, μόνο η Σουηδία δίσταζε ακόμη απόψε. Νορβηγία, Δανία και Ισλανδία ανακοίνωσαν ότι θα ψηφίσουν «ναι» για την απόφαση.