Υπέρ του αιγυπτίου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι θα διαδηλώσουν το Σάββατο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και λοιπές ισλαμιστικές οργανώσεις, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός του ισλαμιστικού κινήματος, την επομένη της ογκώδους διαδήλωσης που πραγματοποίησε η αντιπολίτευση.

Η συνάθροιση θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του κινήματος Μαχμούντ Γοζλάν. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είχαν απορρίψει το κάλεσμα να διαδηλώσουν χθες, μη θέλοντας να συμπέσει η κινητοποίησή τους με αυτήν της αντιπολίτευσης, που συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της απ’ όλην τη χώρα.

Από την πλευρά του, το Σαλαφιστικό κόμμα Αλ Νουρ επιβεβαίωσε «πως θα διοργανώσει το Σάββατο μαζική διαδήλωση για να υποστηρίξει την συνταγματική διακήρυξη» του προέδρου Μόρσι, όπως υπογράμμισε στον λογαριασμό του στο Twitter ο εκπρόσωπός του Νάντερ Μπακάρ.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της συντακτικής συνέλευσης που σχεδιάζει τον νέο συνταγματικό χάρτη της Αιγύπτου δήλωσε πως το τελικό σχέδιο θα είναι έτοιμο σήμερα, ενώ άλλα τρία μέλη της διαβεβαίωσαν πως το έγγραφο θα κατατεθεί προς έγκριση σήμερα.

«Θα αρχίσουμε τώρα και θα το τελειώσουμε σήμερα, Θεού θέλοντος», δήλωσε ο πρόεδρος της συνέλευσης Χοσάμ ελ Γεριάνι, πριν την έναρξη της συνόδου της. Ο ίδιος υποστήριξε πως η αυριανή θα είναι μία «μεγάλη ημέρα», δίχως όμως να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις, και κάλεσε τα μέλη της συντακτικής συνέλευσης που είχαν αποχωρήσει να επιστρέψουν.

Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, τα μέλη της συνέλευσης Γιουνές Μαχγιούν και Σάλαχ Αμπντέλ Μαμπούντ -αμφότεροι σαλαφιστές ισλαμιστές- διαβεβαίωσαν πως η ψηφοφορία για το τελικό σχέδιο θα διεξαχθεί αύριο, άποψη που επιβεβαίωσε και ο Αμρ Άμπντελ Χάντι, ένα από τα εναπομείναντα μέλη της φιλελεύθερης πτέρυγας.

Αντιδρώντας, η σημαίνουσα προσωπικότητα της αντιπολίτευσης Αμρ Μούσα δήλωσε πως η σπουδή της συντακτικής συνέλευσης να τελειώσει σήμερα το τελικό σχέδιο είναι παράλογη, δεδομένης της αγανάκτησης που συνέχει τον κόσμο κατά της ελεγχόμενης από τους ισλαμιστές σύνθεσής της.

«Αυτό είναι παράλογο και είναι ένα από τα βήματα που δεν έπρεπε να έχουν γίνει, δεδομένου του σκηνικού οργής και αγανάκτησης κατά της σημερινής συντακτικής συνέλευσης», δήλωσε ο Μούσα στο γαλλικό πρακτορείο.