Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, όπου θα έχει επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους στην προσπάθειά της να πετύχει αλλαγές στη συμφωνία για τους όρους του Brexit.
Όπως μεταδίδει το BBC, η Μέι θα επιμείνει πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα «παγιδευτεί» στο backstop, τη δικλείδα ασφαλείας με σκοπό την αποτροπή της επιστροφής συνοριακών ελέγχων ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών.
Η Τερέζα Μέι θα πει πως η συμφωνία πρέπει να αλλάξει προκειμένου να κερδίσει τη στήριξη των Βρετανών βουλευτών, που της έχουν επισταμένως ζητήσει να αναζητήσει «εναλλακτικές» επιλογές, μετά την απόρριψη της συμφωνίας, τον περασμένο μήνα.
Ωστόσο η ευρωπαϊκή πλευρά έχει επανειλημμένως απορρίψει το ενδεχόμενο να ανοίξει για επαναδιαπραγμάτευση η συμφωνία για τους όρους του «διαζυγίου».
Η επίσκεψη της Μέι γίνεται μία ημέρα μετά το ξέσπασμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος διερωτήθηκε αν υπάρχει κάποιο «ειδικό μέρος στην κόλαση» για εκείνους που προώθησαν το Brexit χωρίς να έχουν κανένα σχέδιο για την ασφαλή υλοποίησή του.
Την ίδια ώρα, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν θέτει πέντε αιτήματα εκ μέρους του κόμματός του για να υποστηρίξει τη συμφωνία για το Brexit.
Κι όλα αυτά ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 11 το βράδυ της 29ης Μαρτίου, οπότε λήγει η προθεσμία δύο ετών που έδινε το περίφημο Άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.
Το μεγαλύτερο αγκάθι που στερεί από τη συμφωνία αποχώρησης τη στήριξη του βρετανικού κοινοβουλίου είναι το backstop. Παρότι επελέγη ως έσχατη λύση, για την περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία μετά το Brexit. Πολλοί φοβούνται ωστόσο πως η επαναφορά συνοριακών ελέγχων ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία μπορεί να απειλήσει την ειρήνη στην περιοχή.
Η ρύθμιση προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βόρεια Ιρλανδία στην ενιαία αγορά για τα προϊόντα, ώστε να αποφευχθούν οι τελωνειακοί έλεγχοι, εάν δεν βρεθεί καμία άλλη λύση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική σχέση του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, τρεις εναλλακτικές είναι ανοικτές για το backstop: χρονικό όριο, μονομερή έξοδο αποφασισμένη από το Ηνωμένο Βασίλειο ή σχέδιο που προτείνεται από βουλευτές και βασίζεται στην χρήση «τεχνολογιών» για τους τελωνειακούς ελέγχους. Οι Βρυξέλλες έχουν απορρίψει ήδη στο παρελθόν τις δύο πρώτες εναλλακτικές και διατηρούν μεγάλες αμφιβολίες για τη δυνατότητα υλοποίησης του τρίτου σεναρίου.
Το κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας, που στηρίζει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, και οι υπέρμαχοι του Brexit, εκτιμούν πως η προτεινόμενη ρύθμιση μπορεί να απειλήσει το Ηνωμένο Βασίλειο, αφήνοντας το «δεμένο» στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις.
Η Μέι αναμένεται να έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Στις συναντήσεις αυτές, η Μέι αναμένεται να ξεκαθαρίσει πως το μήνυμα που στέλνει το βρετανικό Κοινοβούλιο είναι η ανάγκη για αλλαγές στη συμφωνία αποχώρησης.
Την Παρασκευή η Τερέζα Μέι θα έχει συνάντηση στο Δουβλίνο με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας The Telegraph, η πρωθυπουργός της Βρετανίας ετοιμάζεται να αναβάλει για τα τέλη του μήνα και τη δεύτερη ψηφοφορία για τη συμφωνία που έκλεισε για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.