Μία ισραηλινή αντιπροσωπεία πρόκειται να φτάσει στο Κάιρο για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μέσω Αιγυπτίων διπλωματών με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, με κύριο θέμα τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος, προειδοποιώντας συνάμα κατά οιασδήποτε αναβολής στην άρση του.

«Μία αντιπροσωπεία της άλλης πλευράς φθάνει στο Κάιρο σήμερα», δήλωσε ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ από τα νέα γραφεία της οργάνωσης στο Κάιρο.

Σύμφωνα με τις ρήτρες της εκεχειρίας, το Ισραήλ δεν μπορεί «πλέον να επιβάλλει περιορισμούς στη διέλευση προσώπων και αγαθών» στα μεθοριακά περάσματα της Γάζας, γεγονός που «σημαίνει ότι ο αποκλεισμός έχει σπάσει», πρόσθεσε ο Μαρζούκ.

Με βάση τη συμφωνία για την εκεχειρία, με την οποία επήλθε ο τερματισμός των οκταήμερων εχθροπραξιών στη Γάζα, τα μέρη θα πρέπει να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και εντός 24ώρου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις «για τα μέτρα που θα επιτρέψουν το άνοιγμα των μεθοριακών περασμάτων και θα αποβλέπουν στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας προσώπων και αγαθών».

«Στην προκαταρκτική συμφωνία, το Ισραήλ συναίνεσε να διευρυνθεί η ζώνη (αλιείας για τους Παλαιστίνιους στα παράλια της Γάζας) από τα τρία στα έξι ναυτικά μίλια, πράγμα που ξεκίνησε χθες», ενημέρωσε ο υπ’ αριθ. δύο της Χαμάς.

«Είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως το κίνημά του εξακολουθεί να πιέζει για διεύρυνση στα 12 μίλια, προοπτική που θα θιγεί στις αποψινές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η παλαιστινιακή και ισραηλινή αντιπροσωπεία, που ουδέποτε διαπραγματεύονται άμεσα, αλλά μόνον με τη διαμεσολάβηση Αιγυπτίων αξιωματούχων, θα συζητήσουν επίσης τους τρόπους για την οικονομική σύνδεση των Κατεχομένων με την Ιορδανία.