Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε σήμερα τη χορήγηση βοήθειας ύψους 53 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (35 εκατομμυρίων ευρώ) προς τον λαό της Βενεζουέλας, κατά την έναρξη μιας συνόδου στην Οτάβα των χωρών της Ομάδας της Λίμα.
«Σήμερα, ο Καναδάς ανακοινώνει (μια βοήθεια) 53 εκατ. δολαρίων προκειμένου να ανταποκριθεί στις πιο επείγουσες ανάγκες των Βενεζουελάνων επί του εδάφους, κυρίως των σχεδόν τριών εκατομμυρίων προσφύγων», δήλωσε ο Τριντό στην ομιλία του κατά την έναρξη των συζητήσεων της συνόδου, όπου συμμετέχουν περίπου δέκα λατινοαμερικανικές χώρες της Ομάδας της Λίμα καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Το βασικό τμήμα αυτών των κεφαλαίων θα κατευθυνθεί σε αξιόπιστους εταίρους και σε γειτονικές χώρες, για να τις βοηθήσουν να υποστηρίξουν τη Βενεζουέλα και τους Βενεζουελάνους», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Σήμερα, η Ομάδα της Λίμα στέλνει ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης στον λαό της Βενεζουέλας την ώρα που σχεδιάζει το μέλλον του».
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο καθώς και η αναπληρώτρια επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέλγκα Σμιντ, θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις μέσω βιντεοδιάσκεψης.
Η Μαδρίτη, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο και πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναγνώρισαν σήμερα τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας μετά την άρνηση του Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει προεδρικές εκλογές παρά το τελεσίγραφο που του απηύθυναν ευρωπαϊκές χώρες.
Η πλειονότητα των χωρών της ομάδας της Λίμα, εκτός από το Μεξικό, αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό την περασμένη εβδομάδα.
Η Ομάδα της Λίμα, που δημιουργήθηκε το 2017, αποτελείται από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Χιλή, την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, το Μεξικό (που δεν έχει αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό), τον Παναμά, την Παραγουάη το Περού, τη Γουιάνα και τη Σεντ Λουσία.
Την Κυριακή (χθες), ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο οποίος ενεπλάκη προσωπικά στην κρίση αυτή, τηλεφώνησε στον Χουάν Γκουαϊδό. Οι δύο άνδρες κάλεσαν για τη διεξαγωγή «ελεύθερων και δίκαιων» προεδρικών εκλογών και επαναβεβαίωσαν πως η εκλογή του Νικολάς Μαδούρο ήταν «παράνομη».