Περισσότεροι από 12.000 ήταν οι μαθητές που κατέκλυσαν τους δρόμους των Βρυξελλών σήμερα το πρωί προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αδράνεια της κυβέρνησης απέναντι στην απειλή της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Είναι η τέταρτη φορά που διοργανώνεται τέτοια κινητοποίηση, ενώ οι μαθητές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίζουν κάθε Πέμπτη μέχρι τις εκλογές την ερχόμενη άνοιξη.
«Είναι ανάγκη να αλλάξουμε τρόπο ζωής. Εμείς, οι πολίτες πρέπει να κάνουμε τις δικές μας μικρές δράσεις για το κλίμα αλλά η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει πραγματικά την πολιτική της και να λάβει νομοθετικά μέτρα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 17χρονη Μάσα από τις Βρυξέλλες που διαδηλώνει μαζί με τις δύο συνομήλικες φίλες της, τη Λέα και τη Σαρλότ.
Η Μάσα μας εξηγεί πως στο σχολείο της οι καθηγητές και οι γονείς συμφώνησαν προκειμένου να μη σταματήσουν τα παιδιά να πηγαίνουν στις εν λόγω διαδηλώσεις και ταυτόχρονα να μη χάνουν πολλά μαθήματα, να πηγαίνει το ένα τρίτο της τάξης τους κάθε βδομάδα. «Οι περισσότεροι καθηγητές μας στηρίζουν γιατί μας λένε πως εμείς είμαστε το μέλλον και ότι πρέπει να ενεργοποιηθούμε τώρα απέναντι στην περιβαλλοντική καταστροφή», σημειώνει η Λέα. Η Σαρλότ, η φίλη της, λέει πως εκτός από τη συμμετοχή της στις διαδηλώσεις, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει την οικογένειά της για να μην χρησιμοποιεί πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης, όπως είναι οι σακούλες, να αγοράζει φρούτα και λαχανικά χωρίς πλαστικό περιτύλιγμα, να καταναλώνει βιολογικά προϊόντα.
H πορεία τραγουδάει το διάσημο πια σύνθημα «είμαστε πιο θερμοί, πιο θερμοί από το κλίμα», ενώ τα πλακάτ που κρατάνε οι μαθητές είναι εκατοντάδες και το κάθε ένα γράφει ένα διαφορετικό μότο: «Εσείς θα πεθάνετε από γηρατειά. Εγώ δε θα έχω αυτήν την ευκαιρία». «Ας κάνουμε τη γη και πάλι ισχυρή» (κατά το σύνθημα του Ντόναλντ Τραμπ «make America great again». «Δεν υπάρχει πλανήτης Β».
Τα συνθήματα δείχνουν όλα την ευαισθητοποίηση της βελγικής νεολαίας σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, αλλά ταυτόχρονα δείχνουν και μια πρόωρη πολιτική συνειδητοποίηση, κάτι στο οποίο δεν είναι συνηθισμένοι οι Βέλγοι. Ωστόσο, ίσως να είναι αρκετή για να επηρεάσει ακόμα και το αποτέλεσμα των εκλογών.
«Πιστεύω ότι η ζωή μου θα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή των γονιών μου και είναι τώρα η ώρα να αντιδράσω» λέει ο μόλις 14χρονος Μπεν, προσθέτοντας ότι αν και αυτός δεν ψηφίζει ακόμα, θα προσπαθήσει να πείσει τους γονείς του να κάνουν πιο εναλλακτικές επιλογές στις επόμενες εκλογές και να στηρίξουν τους πολιτικούς που είναι αποφασισμένοι να κάνουν κάτι για το περιβάλλον.
«Οι μαθητές συνήθως πιστεύουν ότι δεν έχουν λόγο στα πολιτικά πράγματα. Τώρα ανακάλυψαν τη δύναμή τους και αποτελούν έμπνευση για όλη την κοινωνία», λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι 19χρόνοι φοιτητές Άρθουρ και Λουζ που βρέθηκαν στη σημερινή διαδήλωση προκειμένου να στηρίξουν τους μαθητές και να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική τους.