Την έντονη ανησυχία του σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στη Μέση Ανατολή, εκφράζει ο ΣΥΝ, τονίζοντας ότι η στρατιωτική κινητοποίηση του Ισραήλ, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για όλους τους λαούς της περιοχής.
Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Κώστας Ήσυχος σημειώνει ότι «ο εμφύλιος σπαραγμός και το αιματοκύλισμα στη Συρία συνεχίζεται, οι διαδηλώσεις εναντίον του μοναρχικού καθεστώτος στην Ιορδανία εντείνονται, η κατάσταση στον Λίβανο παραμένει τεταμένη και οι απειλές του Ισραήλ για στρατιωτικό χτύπημα εναντίον του Ιράν δεν έχουν ακόμα κοπάσει».
Ταυτόχρονα, προσθέτει, «η εμπλοκή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία με τη συνδρομή του ΝΑΤΟ εντατικοποιείται, αφού πλέον υπάρχει επίσημο αίτημα προς το ΝΑΤΟ, για εγκατάσταση ‘πυραυλικής ασπίδας’ από τον τουρκικό στρατό στα σύνορα με τη Συρία».
Ο Κώστας Ήσυχος εκτιμά ότι ο «Αραβικός Χειμώνας» είναι προ των πυλών, ενώ οι εξεγέρσεις των λαών στην περιοχή εναντίον της καταπίεσης και της κοινωνικής αδικίας χρησιμοποιήθηκαν από τους ιμπεριαλιστές και τους εκπροσώπους τους στην περιοχή για να δημιουργήσουν συνθήκες νέο-αποικιακών δεδομένων στη Μέση Ανατολή, την Β. Αφρική και τον Περσικό Κόλπο.
Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Ήσυχος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «παρακολουθεί απαθής και αδρανής την όλη κατάσταση, χωρίς να παίρνει καμιά διεθνή πρωτοβουλία για άμεση κατάπαυση του πυρός, με στόχο τον πολιτικό διάλογο και τερματισμό κάθε στρατιωτικής σύγκρουσης».
Επίσης, ζητεί την άμεση διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ και σημειώνει ότι η καταψήφιση των άρθρων 4 και 5 στο ΝΑΤΟ από την Ελλάδα, εφόσον υπάρξει αίτημα από την Τουρκία ώστε να εισβάλει στην Συρία, είναι μια ελάχιστη επιβεβλημένη πολιτική πράξη.
Σύμφωνα με τον Κ. Ήσυχο, «μια πολυδιάστατη, ενεργητική, φιλειρηνική εξωτερική και αμυντική πολιτική που θα οχυρώσει την Ελλάδα και τον λαό της από επικίνδυνες περιπέτειες και τυχοδιωκτισμούς είναι πατριωτικό και ιστορικό καθήκον και προσθέτει ότι η ριζοσπαστική Αριστερά θα συνεχίζει να παλεύει αταλάντευτα για μια ιστορικά, αναγκαία, νέα εθνική στρατηγική στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας».