Ένας άνθρωπος έχασε χθες τη ζωή του στις ταραχές που ξέσπασαν στην Ιορδανία εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να αυξήσει εκ νέου τις τιμές των καυσίμων, καθώς επεισόδια σημειώθηκαν σε πολλές φτωχές πόλεις στο χασεμιτικό βασίλειο, είπαν αυτόπτες μάρτυρες και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στη χώρα.
Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους χθες βράδυ για να διαμαρτυρηθούν αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αυξάνονται οι τιμές της βενζίνης, του αερίου για μαγείρεμα και του φυσικού αερίου θέρμανσης. Στα επεισόδια που ακολούθησαν δρόμοι αποκλείστηκαν, κυβερνητικά κτίρια κάηκαν και καταστήματα λεηλατήθηκαν στις πόλεις Μάαν, Ταφίλεχ και Κάρακ.
Ο διαδηλωτής έχασε τη ζωή του και δεκάδες άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια μιας επίθεσης εναντίον αστυνομικού τμήματος στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιορδανίας, της Ιρμπίντ, είπαν αυτόπτες μάρτυρες.
Η αστυνομία είπε πως απώθησε «οπλισμένους» διαδηλωτές, αλλά ο πατέρας του νεκρού είπε ότι ο γιος του ήταν άοπλος και δεν επιτέθηκε στους αστυνομικούς.
Ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας Αμπντάλα Ενσούρ υποστήριξε ότι η κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης στα καύσιμα, η οποία ανερχόταν σε τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια το χρόνο, ήταν αναπόφευκτη για να αποφευχθεί η κατάρρευση της οικονομίας της χώρας εξαιτίας του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος, που αναμένεται να φθάσει τα 5 δισ. δολάρια.
Οι εξελίξεις ενδέχεται να καταστήσουν ισχυρότερη την ισλαμιστική αντιπολίτευση, που έχει ενισχυθεί από τις επιτυχίες των ιδεολογικοπολιτικών «συγγενών» τους, των κινημάτων Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο αλλά και στην Τυνησία.
Για τον Τζαμίλ Αμπού Μπακρ, ένα ηγετικό στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, πρόκειται για «μια τεράστια πολιτική κρίση και έχει γίνει σαφές ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο να καθυστερούν οι αληθινές και συνολικές μεταρρυθμίσεις».
Επικριτές της μοναρχίας λένε ότι η πολιτική αυτή δεν ήταν βιώσιμη, ειδικά σε μια χώρα που πλέον δεν απολαμβάνει δωρεές από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία–η οποία πέρυσι έδωσε στο Αμάν 1,4 δισ. δολάρια.
Η αύξηση των τιμών των καυσίμων επήλθε λόγω των μέτρων που κλήθηκε να λάβει η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει
δάνειο ύψους 2 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ανάλογες μαζικές ταραχές είχαν ξεσπάσει στο νότιο τμήμα της χώρας όταν είχαν αυξηθεί οι τιμές των καυσίμων το 1989 και το 1996.
Ανάμεσα στις αιτίες που επικαλούνται παρατηρητές για να δικαιολογήσουν την αύξηση είναι η διακοπή της παροχής φθηνού φυσικού αερίου από την Αίγυπτο, που είχε ως συνέπεια την αύξηση του κόστους για ενέργεια.
«Αν καθυστερήσουμε περαιτέρω, θα οδηγηθούμε σε καταστροφή», υποστήριξε ο βασιλιάς Αμπντάλα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα όταν ανακοίνωσε την αύξηση των τιμών των καυσίμων έως και κατά 53%.