Ο διάσημος Τούρκος πιανίστας Φαζίλ Σαΐ κατήγγειλε το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών κόμμα υποστηρίζοντας ότι αυτό ευθύνεται για τις δικαστικές διώξεις που έχουν διαταχθεί εναντίον του για προσβολή των θρησκευτικών αξιών των μουσουλμάνων.

«Όλα αυτά είναι πολιτικά. Από πίσω βρίσκονται οι άνθρωποι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)», κατήγγειλε ο βιρτουόζος πιανίστας στο CNN Turk, στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις από την έναρξη της δίκης του στις 17 Οκτωβρίου.

«Εκείνοι υποστηρίζουν ας δείξουμε λίγο σεβασμό», όμως αυτοί δεν με σέβονται, με προσάγουν στο δικαστήριο. Θέλουν να με κάνουν να πιστέψω στον Θεό περνώντας ενάμιση χρόνο στη φυλακή», στιγμάτισε ο πιανίστας.

«Είναι άραγε η κυβέρνηση αυτή που θα καθορίζει εάν κάποιος πιστεύει στον Θεό, ή όχι;», αναρωτήθηκε, προσθέτοντας «δεν φοβούμαι το ΑΚΡ, δεν τους φοβάμαι».

Ο 42χρονος πιανίστας σύρεται στα δικαστήρια από τις αρχές του καλοκαιριού με την κατηγορία ότι «προσέβαλε τις θρησκευτικές αρχές ενός τμήματος του πληθυσμού» με τα μηνύματα που δημοσίευσε στο Twitter, με τα οποία χλεύαζε τους ισλαμιστές. Το αδίκημα αυτό επισύρει ποινή 18μηνης φυλάκισης στην Τουρκία.