Πολεμικά αεροσκάφη της Τουρκίας απογειώθηκαν κατεπειγόντως και έσπευσαν στα σύνορα με τη Συρία σήμερα, μετά το νέο αεροπορικό βομβαρδισμό που έκαναν συριακά μαχητικά στην πόλη Ρας αλ Άιν την οποία ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, μεταδίδουν δημοσιογράφοι από την περιοχή.
Η αεροπορία του στρατού του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πλήττει τη Ρας αλ Άιν επί ημέρες, προσπαθώντας να καταστρέψει θέσεις των ανταρτών, οι οποίοι κατέλαβαν την πόλη την περασμένη εβδομάδα στην διάρκεια προέλασής τους στον πληθυσμιακά μικτό (Άραβες και Κούρδοι) συριακό βορρά.
Συνεργείο του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, μετέδωσε ότι είδε τουρκικά μαχητικά να πετούν πολύ κοντά στα σύνορα λίγη ώρα αφού ένα συριακό πολεμικό αεροσκάφος βομβάρδισε τη Ρας αλ Άιν, η οποία γειτονεύει με το Τσεϊλανπινάρ.
Η Τουρκία έχει στείλει επανειλημμένα αεροσκάφη κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία -που εκτείνονται σε 900 χλμ.- για να αναχαιτίσουν συριακά μαχητικά και έχει ανταποδώσει όταν πυρά από το συριακό έδαφος έπληξαν τη δική της επικράτεια, πάντως ως τώρα δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση της σημερινής επιχείρησης.
Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν υπήρξαν απώλειες από τις επιδρομές των συριακών μαχητικών στη Ρας αλ Άιν.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μια ροή προσφύγων που κουβαλούσαν λιγοστά υπάρχοντά τους περνούσε το φράκτη από συρματοπλέγματα που αποτελεί το σύνορο ανάμεσα στη Ρας αλ Άιν και την Τσεϊλανπινάρ, που αποτελούσαν στο παρελθόν μία πόλη και χωρίστηκαν όταν διαλύθηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πάνω από 120.000 Σύροι πρόσφυγες βρίσκονται σε καταυλισμούς στη νοτιοανατολική Τουρκία, μια περιοχή όπου η Άγκυρα μάχεται επίσης εναντίον Κούρδων ανταρτών.
Χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του δεν θα διστάσει να προβεί σε «σκληρότερα αντίποινα» αν συνεχιστούν οι παραβιάσεις. Η Άγκυρα, που καλεί να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, συζητάει με τους συμμάχους της Τουρκίας στο NATO το ενδεχόμενο ανάπτυξης συστοιχιών πυραύλων τύπου Patriot στην μεθόριο, κάτι που εκτιμάται πως θα αποτελέσει το πρελούδιο για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Δυτικά της Τσεϊλανπινάρ, απομακρύνθηκαν από εστίες τους για «λόγους ασφαλείας» οι κάτοικοι τριών χωριών.