Βαριά τραυματίστηκε σήμερα στη βόρεια Συρία ο κυβερνήτης της επαρχίας Ράκα κατά τη διάρκεια επίθεσης που προκάλεσε το θάνατο δύο ανθρώπων.

«Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ράκα τραυματίστηκε βαριά κατά την έκρηξη βόμβας, στόχος της οποίας ήταν η αυτοκινητοπομπή του, ενώ ένας αξιωματικός που τον συνόδευε και μια γυναίκα σκοτώθηκαν» επισήμανε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Συρία μαστίζεται από το Μάρτιο του 2011 από μια λαϊκή εξέγερση η οποία με την πάροδο του χρόνου μετατράπηκε σε ένοπλη σύγκρουση. Τα βίαια επεισόδια έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 37.000 ανθρώπων στη χώρα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Την ίδια ώρα σε σύνοδο στο Κάιρο, στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ίδιου του Συνδέσμου δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τη συριακή αντιπολίτευση και εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόσφατη απόφασή της για ενότητα στις τάξεις της.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι ο νέος συνασπισμός είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου, αλλά ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά πριν η χώρα του τον αναγνωρίσει επίσημα. «Είναι ορόσημο. Επιθυμούμε να δούμε τη συριακή αντιπολίτευση να περιλαμβάνει όλες τις παρατάξεις και να έχει υποστήριξη εντός της Συρίας. Αν το επιτύχει αυτό, τότε ναι, θα την αναγνωρίσουμε ως τη νόμιμη αντιπρόσωπο του συριακού λαού», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Χέιγκ.

Ο ομόλογός του της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς τόνισε στο τέλος της συνόδου ότι η χώρα του «θα στηρίξει το νέο συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης, καθώς “ώρα είναι ενωμένοι, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό». Ο Φαμπιούς δεν έκανε λόγο για επίσημη αναγνώριση αλλά υπογράμμισε ότι το Παρίσι ήταν «πάντα η εμπροσθοφυλακή», στη στήριξή του στη συριακή αντιπολίτευση η οποία «ξεπέρασε ένα πολύ σημαντικό στάδιο», με την απόφασή της να ενωθεί.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε ότι η χώρα του θα στηρίξει τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης για συμφιλίωση και τερματισμό της βίας.

Ο συριακός συνασπισμός εκπροσωπήθηκε από τον επικεφαλής του, τον Αχμάντ Μόαζ Αλ Χατίμπ και τον Τζορτζ Σάμπρα, τον επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου που είναι η μεγαλύτερη οργάνωση στο νέο σχηματισμό.

Η σύνοδος πραγματοποιείται μια ημέρα μετά την αναγνώριση χθες βράδυ από τον Αραβικό Σύνδεσμο της πρόσφατα συσταθείσας συμμαχίας της αντιπολίτευσης ως τη νόμιμη αντιπρόσωπο των προσδοκιών του συριακού λαού, βασικό συνομιλητή του, ενώ καλεί τα υπόλοιπα κινήματα που είναι εχθρικά στον Άσαντ να ενταχθούν σε αυτήν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ενόψει της συνόδου, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον χαιρετίζει τη συμφωνία στη Ντόχα για το σχηματισμό της συμμαχίας αυτής που ονομάζεται Εθνικός Συνασπισμός των Συριακών Δυνάμεων της Εξέγερσης και της Αντιπολίτευσης αλλά προειδοποιεί για κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Η συριακή αντιπολίτευση συμφώνησε να ενώσει τις δυνάμεις της τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας προκειμένου να παρουσιάσει μια αξιόπιστη εναλλακτική στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, ύστερα από μια σύνοδο που διήρκησε τέσσερις ημέρες στη Ντόχα, μετά και τις έντονες διεθνείς πιέσεις οι οποίες ασκήθηκαν στην αντιπολίτευση για περισσότερη ενότητα.