Η ΠΓΔΜ θα μπορούσε να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ το επόμενο έτος χωρίς να έχει επιλυθεί το θέμα της ονομασίας της με την Ελλάδα, εκτίμησε σήμερα σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Στέφαν Φίλε.
Υπάρχουν θετικές ενδείξεις από τις δύο πρωτεύουσες που κατατείνουν στο ότι μια λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα μπορούσε να υπάρξει μετά την έναρξη των συνομιλιών και να μην αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξή τους, διευκρίνισε ο Φίλε.
Η παραμονή της ΠΓΔΜ στην «αίθουσα αναμονής» επ’ άπειρον δημιουργεί τον κίνδυνο αναζωπύρωσης των εθνοτικών εντάσεων ανάμεσα στον σλαβικό πληθυσμό της που αποτελεί την πλειοψηφία και της αλβανικής της μειονότητας, πρόσθεσε.
«Πιστεύουμε σθεναρά ότι το ίδιο το πρώιμο στάδιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας θα μπορούσε να δώσει την απαραίτητη ορμή όχι μόνον για την προσέγγιση του προβλήματος αυτού, αλλά για την επίλυσή του», σημείωσε.
«Και δηλώνουμε επίσης αρκετά σαφώς ότι αν αυτό δεν συμβεί, θα μπορούσαμε να εγγυηθούμε (…) ότι η μη επίλυση του θέματος σε ένα πρώιμο στάδιο θα είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση και τελικά την διακοπή της διαπραγματευτικής διαδικασίας», υπογράμμισε ο Φίλε.
Ο Τσέχος Επίτροπος συνέδεσε μια αναζωπύρωση των εθνοτικών συγκρούσεων στην ΠΓΔΜ φέτος με την συνεχιζόμενη έλλειψη προόδου στις προσπάθειες των Σκοπίων για ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ λόγω του θέματος της ονομασίας.
«Πιστεύω ότι αυτό (η βία) είναι αποτέλεσμα του αδιεξόδου στην ευρω-ατλαντική διαδικασία», σημείωσε.
Στην συνέντευξη αυτή, ο Φίλε απέρριψε επίσης την κριτική ότι η Κροατία δεν θα είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ βάσει του προγράμματος.
Ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, της κάτω βουλής της Γερμανίας, Νόρμπερτ Λάμερτ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να δέχεται νέα μέλη προς το παρόν λόγω της κρίσης στην ευρωζώνη και εξέφρασε επίσης αμφιβολίες ότι η Κροατία είναι έτοιμη να ενταχθεί.