Για πέμπτη φορά μετά την ανεξαρτητοποίησή τους προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες οι Σλοβένοι για την εκλογή προέδρου.
Μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο νικητής της μάχης για το αξίωμα που έχει κυρίως καθήκοντα πρωτοκόλλου, με συμβολική όμως σημασία που έχει αυξηθεί λόγω της κρίσης, θα εκλεγεί τρεις εβδομάδας αργότερα, στο δεύτερο γύρο.
Τη νίκη από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών κατόρθωσε μέχρι τώρα μόνον ο πρώτος πρόεδρος της χώρας, Μίλαν Κούτσαν, το 1992 και το 1997. Ο εκλιπών Γιάνεζ Ντρνοβσεκ το 2002 και ο νυν πρόεδρος Ντανίλο Τουρκ το 2007 συγκέντρωσαν το απαιτούμενο ποσοστό ψήφων, πάνω από το 50%, στο δεύτερο γύρο.
Στον αγώνα των προεδρικών εκλογών θα αναμετρηθούν τρεις υποψήφιοι: ο νυν πρόεδρος Ντανίλο Τουρκ, 60 ετών, ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη των πολιτών, αλλά και του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος Θετική Σλοβενία του Ζόραν Γιάνκοβιτς και του Δημοκρατικού Κόμματος Συνταξιούχων (DESUS) – ο πρώην πρωθυπουργός, Μπορούτ Παχόρ 49 ετών, ο οποίος στηρίζεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SD) και τη Λίστα Πολιτών του Γκρέγκορ Βίραντ και ο Μίλαν Ζβερ, 50 ετών υποψήφιος του κυβερνώντος Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) του Γιάνεζ Γιάνσα και του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Νέα Σλοβενία (NSI), αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Ο Ντανίλο Τουρκ έως την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα το 2007 στη σλοβενική πολιτική ήταν λίγο γνωστός, επειδή διέμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό ως διπλωμάτης, πρώτα ως αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ και στη συνέχεια ως βοηθός του τότε Γενικού Γραμματέα του οργανισμού, Κόφι Ανάν. Ο κ. Τουρκ είναι σε σύγκρουση με την τωρινή κυβέρνηση της Σλοβενίας και τον πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος τον θεωρεί προκατειλημμένο πολιτικό με διασυνδέσεις με την παλιά φρουρά της αριστεράς που έλκει καταγωγή από το κομμουνιστικό καθεστώς.
Ο Μπορούτ Μπαχόρ ήταν αρκετές φορές βουλευτής και για μία θητεία διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής. Το 2008 διέκοψε τη βουλευτική θητεία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να συμμετάσχει στην εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες οι Σοσιαλδημοκράτες υπό την ηγεσία του κατέκτησαν την πλειοψηφία και έγινε πρωθυπουργός.
Το 2011 η κυβέρνησή του έχασε την πλειοψηφία και ο Μπορούτ Παχόρ μετά από την αποτυχία του στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές έχασε και τις κομματικές εκλογές με αποτέλεσμα πρόεδρος του κόμματος να γίνει ο Ίγκορ Λούκσιτς. Στην προεκλογική εκστρατεία πολλές φορές απέδωσε στο έργο της κυβέρνησής του τη βελτίωση των σχέσεων με την Κροατία.
Ο Μίλαν Ζβερ το 2004 εξελέγη στη Βουλή με το ψηφοδέλτιο του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος και στην πρώτη κυβέρνηση του Γιάνεζ Γιάνσα το 2008 εξελέγη υπουργός Παιδείας. Προς το παρόν είναι ευρωβουλευτής. Είναι πολιτειολόγος με διδακτορικό τίτλο και θεωρείται ένας από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού Γιάνσα. Στην προεκλογική εκστρατεία τόνισε ότι αν έκλεγεί θα επιτρέψει αλλαγές που είναι αναγκαίες στη Σλοβενία και για τις οποίες ο νυν πρόεδρος δεν είναι έτοιμος, επειδή αντιτίθεται στην κυβέρνηση και στην πολιτική της.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ντέλο» της Λιουμπλιάνας ο κ. Τουρκ στις εκλογές της Κυριακής θα συγκεντρώσει ποσοστό 47%, ο κ. Παχόρ ποσοστό 30% και ο κ. Ζβερ 23%.
Ποσοστό 24% δίνει στον κ. Τουρκ δημοσκόπηση της εφημερίδας «Βέτσερ» του Μάριμπορ και ακολουθούν ο κ. Παχόρ με 21% και ο κ. Ζβερ με 17%. Ωστόσο στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο κ. Παχόρ τις τελευταίες μέρες της προεκλογικής εκστρατείας αύξησε θεαματικά τα ποσοστά του και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ένα χρόνο μετά την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές, να αναδειχθεί νικητής στις προεδρικές.
Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές στο δεύτερο γύρο των εκλογών οι ψήφοι της αριστεράς μπορεί να μοιραστούν στους Τουρκ και Παχόρ και ο κ. Παχόρ θα μπορούσε να συγκεντρώσει και τις ψήφους των ψηφοφόρων που στον πρώτο γύρο θα ψηφίσουν τον κ. Ζβερ.
Ο κ. Παχόρ με βάση τις γενικές εκτιμήσεις εκδηλώνει εποικοδομητική στάση έναντι της τωρινής κυβέρνησης και στην πολιτική σταθεροποίησης της οικονομίας μέσω μέτρων κοινωνικών περικοπών. Οι ψηφοφόροι της δεξιάς λόγω των σχέσεων του κ. Τουρκ με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Ζόραν Γιάνκοβιτς τον θεωρούν εμπόδιο στην πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών και της σταθεροποίησης της οικονομίας.
Παραμένει να αποδειχθεί αν οι αναλύσεις θα επαληθευθούν. Πάντως αν διεξαχθεί δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών ένα νέο στοιχείο που θα επηρεάσει την έκβασή του θα είναι οι μαζικές διαμαρτυρίες των συνδικάτων εργαζομένων που προγραμματίζονται για το επόμενο Σάββατο και οι συνομιλίες συνδικάτων – κυβέρνησης που ξεκίνησε ο κ. Τουρκ, ώστε να αποφευχθούν δημοψηφίσματα για την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα και τον τρόπο διαχείρισης της κρατικής περιουσίας, δηλαδή για δύο νόμους τους οποίους υιοθέτησε η Βουλή και στους οποίους επιμένει ο πρωθυπουργός.