Ο Αμερικανός νοσηλευτής ο οποίος είχε τεθεί σε καραντίνα και υπό στενή ιατρική παρακολούθηση εξαιτίας φόβων πως ίσως είχε μολυνθεί από τον ιό Έμπολα ενώ προσέφερε φροντίδες σε ασθενείς στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έλαβε εξιτήριο το Σάββατο από το νοσοκομείο της Νεμπράσκας όπου είχε εισαχθεί, αφού οι γιατροί διαπίστωσαν ότι δεν εμφάνισε κανένα σύμπτωμα της εξαιρετικά θανατηφόρας μολυσματικής ασθένειας.
Ο άνδρας, το όνομα του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκε για την προστασία της ιδιωτικής του ζωής, δεν παρουσίασε συμπτώματα του Έμπολα κατά τη διάρκεια των 21 ημερών της παρακολούθησής του από το προσωπικό του Ιατρικού Κέντρου της Νεμπράσκας στην Ομάχα, ανέφερε το Κέντρο σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τα συμπτώματα — υψηλός πυρετός, έντονοι πόνοι στην κοιλιακή χώρα — μπορεί να εμφανιστούν έως και τρεις εβδομάδες έπειτα από οποιαδήποτε επαφή με τον ιό, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.
Ο νοσηλευτής έφθασε και εισήχθη για παρακολούθηση στην Ομάχα την 29η Δεκεμβρίου. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έφυγε από την πόλη το Σάββατο.
Εάν εμφάνιζε τα συμπτώματα, θα μεταφερόταν στην ειδική μονάδα περιορισμού βιολογικών απειλών, μια από τις λιγοστές στις ΗΠΑ που ειδικεύονται στην αντιμετώπιση μολυσματικών, επικίνδυνων ασθενειών, επίσης στη Νεμπράσκα.
Το τρέχον ξέσπασμα του Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό, που αποκαλύφθηκε πριν από έξι μήνες, θεωρείται το δεύτερο χειρότερο στην ιστορία της χώρας: έχει στοιχίσει τη ζωή σε 385 από τους 630 ανθρώπους που μολύνθηκαν από τον ιό, κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Παγκοσμίως, το χειρότερο ξέσπασμα του Έμπολα ήταν αυτό που σάρωσε τη Δυτική Αφρική από το 2013 ως το 2016, όταν επιβεβαιώθηκαν πάνω από 28.000 κρούσματα και καταγράφηκαν πάνω από 11.300 θάνατοι.