Την παραίτησή του ανακοίνωση πριν λίγες ημέρες ο επί έξι χρόνια πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζα Τζιμ Γιονγκ Κιμ, πυροδοτώντας πλήθος σεναρίων και πλούσια ονοματολογία για τους πιθανούς διαδόχους του.
Όπως γράφουν οι Financial Times, τα ονόματα των πιθανών αντικαταστατών του έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν κι ανάμεσά τους φιγουράρει κι εκείνο της κόρης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, της Ιβάνκα Τραμπ, η οποία είναι σήμερα σύμβουλος του Λευκού Οίκου.
Στους πιθανούς υποψηφίους αναφέρονται επίσης ο Ντέιβιντ Μάλπας, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, αλλά και ο Μαρκ Γκριν, ο πρόεδρος της αμερικανικής υπηρεσίας διεθνούς ανάπτυξης (USAID).
«Δεν πρόκειται να κάνουμε κανένα σχόλιο για τους πιθανούς υποψήφιους» περιορίστηκε πάντως να πει στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών. «Το υπουργείο Οικονομικών έχει λάβει μεγάλο αριθμό προτάσεων για εξαίρετους υποψήφιους».
Ο 59χρονος Τζιμ Γιονγκ Κιμ θα ενταχθεί στο επενδυτικό ταμείο Global Infrastructure Partners, που ειδικεύεται στη χρηματοδότηση επενδύσεων στις υποδομές.
Ο άγραφος κανόνας θέλει στην ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας να τοποθετείται Αμερικανός και τη διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να αναλαμβάνει κάποιος Ευρωπαίος ή κάποια Ευρωπαία, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αυτή η κατανομή ρόλων όμως αμφισβητείται τα τελευταία χρόνια έντονα από τις αναδυόμενες οικονομίες.
Η Ιβάνκα Τραμπ συμμετείχε ενεργά το 2017 στη δημιουργία από την Παγκόσμια Τράπεζα ενός ταμείου για να ευνοηθεί η ίδρυση νέων εταιρειών από γυναίκες σε χώρες που βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης. Η πρωτοβουλία είχε βαπτιστεί Women Entrepreneurs Finance Initiative (We-Fi).
Οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΠΤ θα πρέπει να υποβάλουν τους φακέλους τους μεταξύ της 7ης Φεβρουαρίου και της 14ης Μαρτίου, ανακοίνωσε ο θεσμός, διευκρινίζοντας πως ο διορισμός του επόμενου ή της επόμενης επικεφαλής του θα γίνει πριν από την εαρινή σύνοδό του, η οποία θα ξεκινήσει την εβδομάδα της 8ης Απριλίου
Η Παγκόσμια Τράπεζα διαβεβαίωσε εξάλλου πως δεσμεύεται να εγγυηθεί «μια διαδικασία επιλογής διαφανή, ανοικτή και βασισμένη στα προσόντα» και ότι θα δημοσιοποιήσει εκ των προτέρων τη λίστα των τριών τελικών υποψηφίων, με τη συναίνεσή τους.