Δύο γυναίκες, που έγραψαν ιστορία καθώς έγιναν οι πρώτες, μετά από πολλούς αιώνες, που μπήκαν σε έναν ναό στη νότια Ινδία όπου μέχρι πρόσφατα απαγορευόταν η είσοδος για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, κρύβονται επειδή δέχτηκαν απειλές από σκληροπυρηνικές ινδουιστικές οργανώσεις.
Ο ναός Σαμπαριμάλα στο κρατίδιο Κεράλα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της έντασης αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αποφάσισε τον περασμένο Σεπτέμβριο να άρει την απαγόρευση εισόδου για τις γυναίκες ηλικίας 10-50 ετών. Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί σποραδικά βίαια επεισόδια και συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών οι οποίοι προσπαθούν να εμποδίσουν τις γυναίκες να μπουν μέσα.
Η Μπίντου Αμίνι, 40 ετών, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κανούρ της Κεράλα και η 39χρονη δημόσια υπάλληλος Κανακαντούργκα είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι ήταν αποφασισμένες να μπουν στον ναό, παρά τις απειλές. «Πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να μας αποτρέψουν… αστυνομικοί, οι φίλοι μας… επειδή ήξεραν ότι θα υποστούμε αντίποινα», είπε η Κανακαντούργκα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι δυο γυναίκες προσπάθησαν αρχικά να μπουν στον ναό στις 24 Δεκεμβρίου αλλά δεν τα κατάφεραν. Πέτυχαν τον στόχο τους όμως μία εβδομάδα αργότερα, στις 2 Ιανουαρίου. Δύο ημέρες αργότερα, μπήκε και άλλη μία γυναίκα.
«Δεν φοβόμασταν. Είχαμε μόνο έναν στόχο: θέλαμε να πάμε στον ναό», είπε η Μπίντου.
Οι δύο γυναίκες κρύβονται σήμερα στα περίχωρα της πόλης Κότσι καθώς δέχονται απειλές. Τόνισαν όμως ότι έχουν εμπιστοσύνη στις αρχές ότι θα φροντίσουν για την ασφάλειά τους και ότι σχεδιάζουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους την επόμενη εβδομάδα.
«Ανέκαθεν έλεγα ότι εμπιστεύομαι τους αστυνομικούς, την κυβέρνηση της Κεράλα αλλά και τη δημοκρατική κοινωνία του κρατιδίου», τόνισε η Μπίντου.