Περίπου 1.000 αστυνομικοί διαδήλωσαν απόψε στη Λισαβόνα, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές που προβλέπονται στον προϋπολογισμό της πορτογαλικής αστυνομίας από το 2013.
«Η δουλειά των αστυνομικών δεν αναγνωρίζεται, οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης είναι πιο δύσκολες σε σχέση με παλαιότερα και τα μέτρα του προϋπολογισμού του 2013 θα καταβαραθρώσουν τις κοινωνικο-επαγγελματικές συνθήκες και τη γενική λειτουργία της PSP (της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας)», τόνισε ο Πάουλο Ροντρίγκες, ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Ένωσης Επαγγελματιών της Αστυνομίας (ASPP), του μεγαλύτερου συνδικάτου των αστυνομικών.
Εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν συγκεντρωθεί αργά το απόγευμα στο κέντρο της πορτογαλικής πρωτεύουσας, διαμαρτυρόμενοι για το πάγωμα του καθεστώτος πρόωρης συνταξιοδότησης, την κατάργηση της δωρεάν μετακίνησης με τα δημόσια μέσα μεταφοράς και του ειδικού καθεστώτος ασφάλισης που δικαιούνταν μέχρι σήμερα. Κατόπιν έκαναν πορεία μέχρι το κοινοβούλιο.
«Το πάγωμα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σημαίνει ότι θα έχουμε αστυνομικούς που θα υπηρετούν μέχρι τα 60 τους και επομένως το δυναμικό της αστυνομίας θα είναι γηρασμένο», εξήγησε ο Ροντρίγκες.
Ένας αστυνομικός που έφτασε στη Λισαβόνα από την κεντρική Πορτογαλία δήλωσε ότι εργάζεται με συναδέλφους άνω των 50 ετών, μολονότι οι αστυνομικοί δεν είναι πλέον σε σωματική ή ψυχική κατάσταση για κάτι τέτοιο μετά την ηλικία αυτή. Ένας συνάδελφός του εξήγησε ότι η πρόωρη συνταξιοδότηση στα 55 έτη ήταν ένας τρόπος αποζημίωσης γιατί δεν πληρώνονταν τις υπερωρίες ή την εργασία κατά τις Κυριακές και αργίες.
Ο Κάρλος Αλμπέρτο, συνδικαλιστικός εκπρόσωπος της αστυνομίας στη ζώνη του Πόρτο, δήλωσε ότι με τα μέτρα αυτά χάνει περίπου 200 ευρώ τον μήνα. Μολονότι είναι υψηλόβαθμος και έχει 22 χρόνια στην υπηρεσία, ο μισθός του φτάνει μόνο τα 1.050 ευρώ, δηλαδή μόλις 100 ευρώ περισσότερα από το μέσο μισθό του απλού αστυνομικού.
Εκτός από τις μισθολογικές απώλειές τους, οι αστυνομικοί καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες εργασίας τους επιδεινώνονται την ώρα που αυξάνεται η εγκληματικότητα. «Εδώ και καιρό δεν γίνονται επενδύσεις και σήμερα έχουμε φτάσει σε ακραίο σημείο. Τα κτίρια της αστυνομίας σε όλη τη χώρα ρημάζουν, δεν διαθέτουμε αρκετά οχήματα επειδή τα χρήματα δεν φτάνουν για να αγοράσουμε καινούρια ή να επιδιορθώσουμε τα υπάρχοντα».