Οι ηγέτες των Κούρδων της Συρίας σκοπεύουν να εξασφαλίσουν μία συμφωνία υπό την αιγίδα της Ρωσίας με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ανεξαρτήτως από τα σχέδια των ΗΠΑ να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την περιοχή, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters υψηλόβαθμο στέλεχός τους, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ηγεσία των Κούρδων, που ελέγχουν μέγα τμήμα από τα βόρεια εδάφη της Συρίας παρουσίασε έναν οδικό χάρτη για μία συμφωνία με τον Άσαντ κατά τις πρόσφατες συναντήσεις της στη Ρωσία και πλέον αναμένουν την απάντηση της Μόσχας επί του σχεδίου αυτού, πρόσθεσε ο Μπαντράν Τζία Κουρντ, ο οποίος παρίστατο στις διμερείς συναντήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο συριακός στρατός ανακοίνωσε την Πέμπτη την αποχώρηση «περίπου 400 Κούρδων μαχητών» από την περιοχή της Μάνμπιτζ, στη βόρεια Συρία, λίγες μέρες μετά την ανάπτυξη των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στα περίχωρα της περιοχής αυτής, μετά την έκκληση που απηύθυναν οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η κουρδική οργάνωση που φοβάται ότι με την αποχώρηση των ΗΠΑ οι Κούρδοι της Συρίας θα δεχτούν επίθεση από την Τουρκία.

Στο παρελθόν, οι YPG, η κυριότερη κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση, είχε διαβεβαιώσει ότι θα αποσύρει τις δυνάμεις της από την Μάνμπιτζ, αλλά η Άγκυρα δεν έπαψε να ισχυρίζεται ότι η αποχώρηση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε, απειλώντας να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της πόλης.

Η περιοχή της Μάνμπιτζ εφάπτεται με εδάφη που ελέγχουν Σύροι αντάρτες που φέρουν τη στήριξη της Άγκυρας. Χθες, οι αντάρτικες δυνάμεις απέσυραν τις ενισχύσεις που είχαν αναπτύξει επί μέρες στη γραμμή οριοθέτησης, σε μια ένδειξη αποκλιμάκωσης.