Η γερμανική δικαιοσύνη απεφάνθη υπέρ ενός Γερμανού φοιτητή αφρικανικής καταγωγής, ο οποίος είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη κρίνοντας ότι είχε υποστεί διακρίσεις από την αστυνομία, η οποία είχε ζητήσει να κάνει έλεγχο των στοιχείων του λόγω του χρώματος του δέρματός του.
Το διοικητικό δικαστήριο της Κόμπλεντς, στη δυτική Γερμανία, το οποίο είχε εξετάσει αρχικά την υπόθεση, δεν είχε δικαιώσει τον φοιτητή, ο οποίος είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη με το επιχείρημα ότι είχε υποστεί διακρίσεις όταν δύο αστυνομικοί του ζήτησαν να τους δείξει την ταυτότητά του σε τρένο το Δεκέμβριο του 2010.
Ο ένας από τους δύο αστυνομικούς είχε ομολογήσει ότι ο έλεγχος των στοιχείων του ενάγοντα έγινε «λόγω του χρώματος του δέρματός του» καθώς η αστυνομία αναζητούσε μετανάστες χωρίς άδεια παραμονής.
Κρίνοντας το κριτήριο αυτό παράνομο, ο νεαρός άνδρας προσέφυγε στη δικαιοσύνη και όταν δεν δικαιώθηκε άσκησε έφεση.
Το εφετείο της Ρηνανίας-Παλατινάτου, στη δυτική Γερμανία, «έκρινε ότι ο έλεγχος αυτός ήταν παράνομος και ότι παραβιάζει τη νομοθεσία που απαγορεύει τις διακρίσεις», ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος του δικαστηρίου αυτού.
«Αυτός ο έλεγχος στοιχείων αντιβαίνει στον νόμο επειδή έγινε κυρίως λόγω του χρώματος του δέρματος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου.
Εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας «ζήτησε συγγνώμη» στο δικαστήριο από τον 26χρονο φοιτητή, σημείωσε ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου Χάρτμουτ Μίλερ-Ρέντσλερ.
Σε γραπτή του ανακοίνωση μέσω του δικηγόρου του, Σβεν Άνταμ, ο φοιτητής, ο οποίος δεν κατονομάζεται, σημειώνει:
«Ήταν ένας μακρύς δικαστικός αγώνας για να κάνουμε την ομοσπονδιακή αστυνομία να υπακούσει στην απαγόρευση των διακρίσεων».
Την απόφαση αυτή του δικαστηρίου χαιρέτισαν οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι αποτελεί «ένα σημαντικό μήνυμα κατά των διακρίσεων στον έλεγχο των στοιχείων», ενώ το Γερμανικό Ινστιτούτο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DIM) κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία δεν θα προσφύγει ποτέ ξανά στην πρακτική αυτή.