Κανένα ίχνος εκρηκτικών δεν έχει ανακαλυφθεί στα συντρίμμια του πολωνικού προεδρικού αεροπλάνου που συνετρίβη τον Απρίλιο του 2010 στο Σμολένσκ στη Ρωσία σύμφωνα με την πολωνική εισαγγελία η οποία αντικρούει τους ισχυρισμούς της συντηρητικής εφημερίδας Rzeczpospolita. Το αεροπλάνο συνετρίβη πριν από δύο χρόνια στη Ρωσία σκοτώνοντας τον πρόεδρο της Πολωνίας Λεχ Κατσίνσκι και 95 άλλους ανθρώπους.

«Δεν είναι αλήθεια ότι εντοπίστηκαν ίχνη TNT ή νιτρογλυκερίνης, είτε εντός είτε εκτός των συντριμμιών του αεροσκάφους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ιρένεους Ζέλαγκ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής εισαγγελίας που έχει επιφορτιστεί με την έρευνα για τα αίτια της καταστροφής.

Ο Ζέλαγκ επιβεβαίωσε ότι οι Πολωνοί εμπειρογνώμονες, που συνοδεύονταν από έναν εισαγγελέα, εξέτασαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο τα συντρίμμια του προεδρικού Tupolev 154.

«Προκαταρκτικοί έλεγχοι επί τόπου επιβεβαίωσαν την παρουσία των υλικών που πρέπει να αναλυθούν στο εργαστήριο. Πολλά έχουν χαρακτηριστικά που μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα των εκρηκτικών, των φυτοφαρμάκων ή και των καλλυντικών. Μόνο οι εργαστηριακές αναλύσεις μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας και θα γίνουν», σημείωσε.

Η εφημερίδα Rzeczpospolita έγραψε σήμερα ότι ίχνη εκρηκτικών ανακαλύφθηκαν πρόσφατα από Πολωνούς εμπειρογνώμονες στα συντρίμμια του αεροσκάφους.

«Οι έλεγχοι επιβεβαίωσαν την παρουσία ιχνών ΤΝΤ και νιτρογλυκερίνης σε 30 καθίσματα. Οι ουσίες αυτές βρέθηκαν επίσης στο σημείο της ένωσης της ατράκτου με ένα φτερό», αναφέρει η πολωνική εφημερίδα.

Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά την καταστροφή από Ρώσους και Πολωνούς εμπειρογνώμονες είχαν αποκλείσει την παρουσία εκρηκτικών στα συντρίμμια του αεροσκάφους. «Η θέση μας πάντως, ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, εξακολουθεί να ισχύει», τόνισε σήμερα ο Ζέλαγκ.