Το ενδιαφέρον των Αυστριακών για την πολιτική είναι «δραματικά» χαμηλό, μόλις το ένα τρίτο είναι ικανοποιημένο με το έργο της Βουλής, ενώ ένα ποσοστό 80% επιθυμεί τη διεύρυνση της «άμεσης δημοκρατίας», όπως διαπιστώνει αντιπροσωπευτική δημοσκοπική έρευνα του Πανεπιστημίου του Γκρατς, της οποίας τα αποτελέσματα δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, που είχε διεξαχθεί για τελευταία φορά το 2004, το ενδιαφέρον για την πολιτική έχει μειωθεί και μόλις ένα ποσοστό 19% ενδιαφέρεται για την πολιτική, ένα 48% γνωρίζει αυτά που συμβαίνουν και το 33% δεν ενδιαφέρεται καθόλου, με τους μισούς από τους πολίτες κάτω των 30 ετών να δηλώνουν πλήρη αδιαφορία για την πολιτική.
Μόλις ένα ποσοστό 30% δηλώνει μάλλον ικανοποιημένο με τον τρόπο εκπροσώπησης των συμφερόντων τους από τους εκλεγμένους λαϊκούς αντιπροσώπους στη Βουλή, ενώ συνολικά μια μικρή πλειονότητα, 55%, είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιημένη με τη λειτουργία της δημοκρατίας.
Κατά αυτής της «εξαιρετικά προβληματικής εξέλιξης» θα μπορούσε να βοηθήσει η άμεση δημοκρατία και στην κατεύθυνση αυτή στρέφεται, όπως διαπιστώνουν τα ευρήματα της δημοσκοπικής έρευνας, ένα ποσοστό 80% του αυστριακού πληθυσμού, ζητώντας διεύρυνσή της, με ένα 31% να είναι «πολύ υπέρ» μιας τέτοιας διεύρυνσης και το 48% «υπέρ».
Από τις υπάρχουσες μορφές «άμεσης δημοκρατίας», το δημοψήφισμα με δεσμευτικό αποτέλεσμα, θεωρείται ως η καλύτερη δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών και αυτό σε ποσοστό 74% των ερωτηθέντων.
Ένα ποσοστό 60% θεωρεί πως πλεονεκτήματα από τη διεύρυνση της άμεσης δημοκρατίας θα είχε προπάντων συνολικά ο αυστριακός πληθυσμός και ειδικότερα τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα, ενώ τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι με τον τρόπο αυτό θα αυξάνονταν το ενδιαφέρον και η ικανοποίηση με την πολιτική.