Δέκα μέλη των δυνάμεων που πρόσκεινται στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης σκοτώθηκαν την επαρχία Χοντάιντα (δυτικά) αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε την Τρίτη αξιωματικός χώρας της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επενέβη το 2015 στον πόλεμο στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου για να τις υποστηρίξει.
Ο αξιωματικός, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, κατηγόρησε τους σιίτες αντάρτες Χούθι ότι παραβιάζουν την εύθραυστη εκεχειρία η οποία τέθηκε σε εφαρμογή στην επαρχία Χοντάιντα τη 18η Δεκεμβρίου.
«Δυστυχώς οι Χούθι αποπειρώνται να προκαλέσουν μια αντίδραση της συμμαχίας», κατήγγειλε, δίνοντας για πρώτη φορά έναν απολογισμό των απωλειών στις τάξεις των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων από τη 18η Δεκεμβρίου.
Οι αντάρτες – οι οποίοι ελέγχουν μεγάλα τμήματα της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένων της πρωτεύουσας Σανάα και της πόλης Χοντάιντα, όπου βρίσκεται ένα λιμάνι τεράστιας στρατηγικής σημασίας – και οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση αλληλοκατηγορούνται τις τελευταίες ημέρες για παραβιάσεις της εκεχειρίας η οποία τέθηκε σε εφαρμογή μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Σουηδία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο αξιωματικός της συμμαχίας διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν «αεροπορικές επιδρομές, ούτε πυρά πυροβολικού μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός» από την πλευρά της.
Ο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής παρατηρητών του ΟΗΕ, ο Ολλανδός στρατηγός ε.α. Πάτρικ Κάμαρτ, αναμένεται να προεδρεύσει σήμερα μιας πρώτης συνεδρίασης της μεικτής επιτροπής (αντάρτες/φιλοκυβερνητικοί) η οποία είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και την αποχώρηση των μαχητών από τα λιμάνια στη Χοντάιντα, στη Σαλίφ και στη Ρας Ίσα (σ.σ. τα τελευταία δύο βρίσκονται στην ίδια επαρχία).
Από την άφιξή του στην Υεμένη το Σάββατο, ο Κάμαρτ καλεί τόσο τους Χούθι όσο και τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις να τηρήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Ο αξιωματικός της συμμαχίας υπό σαουδαραβική διοίκηση διαβεβαίωσε ότι μετά χαράς αυτή η τελευταία θα «υποστηρίξει τις προσπάθειες» του επικεφαλής των παρατηρητών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Όμως, «αν δεν τα καταφέρει, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να ξαναρχίσουμε την επίθεσή μας για να απελευθερώσουμε την πόλη» Χοντάιντα, προειδοποίησε.
Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και η συμμαχία εξαπέλυσαν τον Ιούνιο επιχείρηση ευρείας κλίμακας για να αποσπάσουν από τα χέρια των Χούθι την πόλη αυτή και το λιμάνι της, στρατηγικό διακύβευμα του πολέμου στην Υεμένη. Από το συγκεκριμένο λιμάνι μπαίνει στη χώρα το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας και των εισαγόμενων αγαθών.
Ο ΟΗΕ δεν διαθέτει ενημερωμένα στοιχεία για τον απολογισμό των θυμάτων του πολέμου, η τρέχουσα φάση του οποίου άρχισε τον Μάρτιο του 2015, με την επέμβαση της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη διοίκηση του Ριάντ. Η πιο πρόσφατη εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ανάγεται στον Αύγουστο του 2016, αναφερόταν σε 10.000 νεκρούς και 56.000 τραυματίες, στην πλειονότητά τους άμαχους. Οργανώσεις αρωγής ωστόσο εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ υψηλότερος: κάνουν λόγο για 57.000 νεκρούς, ανάμεσά τους πάνω από 2.500 παιδιά.
Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια άνθρωποι, ο μισός πληθυσμός της Υεμένης, βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού και 22 εκατομμύρια πολίτες χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.