Ο πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση προς τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις διαφορές ως πηγή πλούτου και όχι κινδύνων και ευχήθηκε τη συμφιλίωση για τις περιοχές του κόσμου που πλήττονται από συρράξεις κατά το χριστουγεννιάτικο μήνυμά του Urbi et Orbi.
Ο πάπας απηύθυνε το καθιερωμένο μήνυμά του προς δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν στην ηλιόλουστη πλατεία του Αγίου Πέτρου από τον εξώστη της βασιλικής όπου εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στις 13 Μαρτίου 2013 μόλις μετά την εκλογή του.
Αναφερόμενος στο τεταμένο πολιτικό κλίμα που επικρατεί σε πολλές χώρες, ο πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση για αδελφοσύνη μεταξύ των ανθρώπων που διακατέχονται από διαφορετικές ιδέες, «αλλά διατηρούν την ικανότητα να σέβονται και να ακούν ο ένας τον άλλον».
Σχολιάζοντας την πόλωση που επικρατεί ως προς τη μετανάστευση, δήλωσε ότι ο Θεός θέλει «αγάπη, αποδοχή, σεβασμό γι΄ αυτή τη φτωχή μας ανθρωπότητα που όλοι μοιραζόμαστε σε μεγάλη ποικιλία φυλών, γλωσσών και πολιτισμών».
«Άρα οι διαφορές μας δεν αποτελούν βάρος ή κίνδυνο, είναι πηγή πλούτου», είπε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο 82χρονος πάπας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει αποφασιστική δράση για να δοθεί μία πολιτική λύση στην σύρραξη και η δυνατότητα στους Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν και να ζήσουν εν ειρήνη στη χώρα τους. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στην Υεμένη θα φέρει ανακούφιση σε έναν πληθυσμό εξαντλημένο από τη βία και την πείνα.
Ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε την επανάληψη του διαλόγου ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ώστε «να ξεκινήσουν το ταξίδι της ειρήνης και να δώσουν ένα τέλος στην σύγκρουση που διαρκεί περισσότερο από 70 χρόνια και «πληγώνει την γη που ο Κύριος επέλεξε για να δείξει το πρόσωπο της αγάπης».
Απηύθυνε επίσης έκκληση για αρμονία στη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα που πλήττονται από εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις. Δεν πρέπει επίσης να ξεχασθούν, είπε, τα εκατομμύρια των προσφύγων και των εκτοπισμένων στην Αφρική, που έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια και επισιτιστική ασφάλεια.
Ως προς την Ουκρανία, απηύθυνε έκκληση για «μία ειρήνη που θα σέβεται τα δικαιώματα κάθε έθνους».