Τα κέντρο-αριστερά κόμματα, φαίνεται ότι θα είναι αυτά που θα επικρατήσουν στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Λιθουανία, καθώς έχουν την υποστήριξη του θυμωμένου από τα χρόνια λιτότητας, εκλογικού σώματος, αλλά η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει πιθανώς να κολλήσει στις σκληρές δημοσιονομικές πολιτικές.
Ο συνασπισμός που πιθανότατα θα σχηματιστεί από το Εργατικό και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, θα έχει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών, καθώς όπως σημειώνουν οι οικονομολόγοι, η χώρα της Βαλτικής, έχει ανάγκη από πολύ μεγάλα επίπεδα δανεισμού.
Τα κεντρο- αριστερά κόμματα έχουν δηλώσει ότι θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν πολιτικές ελάφρυνσης των πολιτών, υποστηρίζοντας την αύξηση στον κατώτατο μισθό, τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών στην προστιθέμενη αξία (ΦΠΑ) και την αύξηση των επενδύσεων, μέτρα τα οποία, όπως λένε, θα τονώσουν την οικονομία και θα μειώσουν την ανεργία.
Η πρώην σοβιετική δημοκρατία είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ανεργία στο 13%. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το στοιχείο, ότι ο πληθυσμός της Λιθουανίας, έχει πέσει κάτω από τα 3 εκατομμύρια πολίτες, για πρώτη φορά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, καθώς χιλιάδες άνθρωποι φεύγουν από τη χώρα για να βρουν δουλειά.
Οι Εργατικοί και οι Σοσιαλδημοκράτες, κέρδισαν τις 34 από τις 141 έδρες στον πρώτο γύρο των εκλογών πριν από δύο εβδομάδες και είναι αισιόδοξοι ότι θα κερδίσουν την πλειοψηφία των 67 εδρών για να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Οι Σοσιαλδημοκράτες, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Αλγκίρντας Μπουτκεβίτσιους, ο οποίος είναι και υποψήφιος πρωθυπουργός, θέλουν κλιμακωτή φορολογία εισοδήματος και αντικατάσταση των οριζόντιων φόρων.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Άντριους Κουμπίλιους, ο οποίος λέει ότι οι περικοπές στον προϋπολογισμό έσωσαν τη Λιθουανία από τη χρεοκοπία, κατέκτησε την τρίτη θέση στο πρώτο γύρω και έχει ελάχιστες πιθανότητες να παραμείνει στην κυβέρνηση.
Οι εκλογές στη Λιθουανία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόγευση για το τι θα συμβεί και σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν την οργή των ψηφοφόρων για τα μέτρα λιτότητας και τις περικοπές στον προϋπολογισμό.