Παράλληλα με την προεκλογική μάχη Μπαράκ Ομπάμα-Μιτ Ρόμνεϊ, που έχει πάρει φωτιά, διεξάγεται μία ακόμα, εξίσου παθιασμένη: αυτή μεταξύ της Πρώτης Κυρίας Μισέλ Ομπάμα και της Αν Ρόμνεϊ, που φιλοδοξεί να γίνει η νέα οικοδέσποινα του Λευκού Οίκου.

Και οι δύο, καθώς μάχονται να κερδίσουν τις καρδιές και τις ψήφους των Αμερικανών, έχουν εμφανιστεί σε πάρα πολλές τηλεοπτικές εκπομπές, έχουν δώσει πάμπολλες συνεντεύξεις σε περιοδικά κι εφημερίδες και χειρίζονται με μαεστρία τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως γράφει σήμερα το «Έθνος της Κυριακής», ο ρόλος των συζύγων των υποψηφίων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είναι να προσεγγίσουν τις γυναίκες ψηφοφόρους και να αναδείξουν την ανθρώπινη πλευρά των ανδρών τους.

Η ανάδειξη της ανθρώπινης πλευράς του Ρόμνεϊ ή το «ξεπάγωμά» του, ήταν, εξάλλου, και ο κύριος στόχος της ομιλίας της Αν Ρόμνεϊ στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων. Κατά γενική ομολογία, τα πήγε πολύ καλά, ενώ και η ίδια κατάφερε να ξεπεράσει το αρχικό της τρακ το οποίο ήταν ορατό και στις χειρονομίες της, που συχνά έμοιαζαν μ’ αυτές της Μισέλ Ομπάμα. Η Πρώτη Κυρία, πάντως, είναι εμφανώς καλύτερα προπονημένη.

Από το συνέδριο και μετά, η Αν Ρόμνεϊ δείχνει πολύ πιο χαλαρή και συμφιλιωμένη με την ιδέα ότι μπορεί να γίνει η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. Εμφανίσθηκε ακόμα και στο τοκ σόου του Τζέι Λένο, «The Tonight Show With Lay Leno», αρκετά πιο «τσαλακωμένη» απ’ ό,τι συνήθως: αστειεύτηκε με τις ενοχλητικές συνήθειες του συζύγου της (όπως ότι ξεχνάει να κλείσει τον θερμοσίφωνα) και θυμήθηκε πόσο «βρωμεροί» ήταν οι πέντε γιοι της όταν ήταν έφηβοι.

Αυτή η εμφάνιση ήταν μάλλον η εξαίρεση, καθώς στις περισσότερες συνεντεύξεις της επέλεξε να εμφανιστεί περισσότερο ως «μαμά» και σύζυγος. Τις περισσότερες συνεντεύξεις έδωσε από κοινού με τον Μιτ Ρόμνεϊ, ενώ προτίμησε κυρίως περιοδικά που απευθύνονται σε μεγαλύτερες γυναίκες.

Αντιθέτως, η Μισέλ Ομπάμα -η οποία αρχικά είχε ξενίσει τους Αμερικανούς με τον δυναμισμό της- εμφανίσθηκε σε πολλές συνεντεύξεις μόνη της, δεν δίστασε να μιλήσει για πολιτική κι επέλεξε αρκετά περιοδικά που απευθύνονται σε νεότερες γυναίκες, όπως το «Us Weekly».

Η Μισέλ Ομπάμα στα τέσσερα χρόνια που είναι Πρώτη Κυρία, έχει καθιερωθεί ως μία γυναίκα πρόθυμη να πάρει ρίσκα με τις ενδυματολογικές επιλογές της. Το στυλ της συνδυάζει το ακριβό με το φθηνό ρούχο, το σοβαρό με το παιχνιδιάρικο. Το κυριότερο, όμως, χαρακτηριστικό της είναι ότι έχει αναδειχθεί σε «σημαιοφόρο» της αμερικανικής μόδας και ιδίως των νεότερων Αμερικανών σχεδιαστών. Αντιθέτως, η Αν Ρόμνεϊ επιλέγει «ασφαλή» σύνολα, ταιριαστά με την ηλικία της και το στάτους της ως εύπορης Ρεπουμπλικανής.

Ωστόσο, έχει αποδείξει ότι ξέρει να τολμάει, επιλέγοντας, για παράδειγμα, ένα φλογερό κόκκινο Οσκαρ ντε λα Ρέντα για την ομιλία της στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων ή ένα χτυπητό ροζ, επίσης του Ντε λα Ρέντα, στο δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων.