Μετά κόπων και βασάνων και έπειτα από διεθνή κατακραυγή μια μητέρα από την Υεμένη κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια εισόδου στις ΗΠΑ ώστε να μπορέσει να βρεθεί κοντά στον ετοιμοθάνατο γιο της.

Ο Abdullah Hassan γεννήθηκε με εγκεφαλική νόσο που επηρεάζει την ικανότητά του να αναπνέει. Η οικογένεια ζούσε τα τελευταία χρόνια στο Κάιρο, έχοντας μετακομίσει εκεί για να ξεφύγει από τον εν εξελίξει εμφύλιο στην Υεμένη.

Πριν από τρεις μήνες το 2χρονο αγοράκι μεταφέρθηκε συνοδεία του 22χρονου πατέρα του, Hassan, σε νοσοκομείο της Καλιφόρνια για θεραπεία. Οι γιατροί ωστόσο ενημέρωσαν ότι η κατάσταση του παιδιού είναι μη θεραπεύσιμη και πως δεν έχει καμία ελπίδα να επιζήσει. Τόσο ο μικρός όσο και ο πατέρας του είναι πολίτες των ΗΠΑ, κάτι που δεν ισχύει για τη μητέρα, Shaima Swileh, που είναι από την Υεμένη και η οποία βάσει της ταξιδιωτικής απαγόρευσης που έχει επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορεί να επισκεφθεί τη χώρα.

Εδώ και καιρό προσπαθούσε να εξασφαλίσει άδεια ώστε να μπορέσει να βρεθεί δίπλα στο παιδί της τις τελευταίες μέρες της ζωής του, αλλά η αίτησή της κατέληγε στον κάλαθο των αχρήστων.

Η δημοσιοποίηση της δραματικής ιστορίας και οι έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων υποχρέωσαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επανεξετάσει τη στάση του και να εκχωρήσει τελικά βίζα στη δύστυχη μητέρα.

«Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου. Θα μας επιτραπεί να θρηνήσουμε το γιο μας με αξιοπρέπεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πατέρας του Abdullah όταν έμαθε για την αίσια έκβαση της υπόθεσης.

«Είμαστε τόσο ανακουφισμένοι που η μητέρα του θα μπορέσει να κρατήσει και να φιλήσει το γιο της για τελευταία φορά. Η στήριξη του κόσμου σε αυτήν την οικογένεια ήταν απίστευτη», σχολίασε ο δικηγόρος του Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR) που εκπροσωπεί την οικογένεια, Saad Sweilem.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε από την πλευρά του πως οι ΗΠΑ «καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να διευκολύνουν το νόμιμο ταξίδι από διεθνείς επισκέπτες».