Πρόσβαση σε ευαίσθητες ευρωπαϊκές διπλωματικές επικοινωνίες, τις οποίες μπορούσαν να διαβάσουν, είχαν στη διάρκεια των προηγούμενων τριών ετών Κινέζοι χάκερς, σύμφωνα με αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας και όπως γράφει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα EUobserver.
«Ο κόσμος κάνει λόγο για εξειδικευμένους χάκερς, αλλά δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα τόσο εξειδικευμένο σε όλη αυτήν την ιστορία», δήλωσε στους New York Times ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Area 1», Ορεν Φάλκοβιτς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Με εμπειρία δέκα και άνω ετών στην αντιμετώπιση των κινεζικών κυβερνοεπιχειρήσεων και εκτεταμένων τεχνικών αναλύσεων, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η εκστρατεία συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση», προσέθεσε o Μπλέικ Νταρτς, ειδικός της Area 1.
Οι χάκερς κατάφεραν κάτι τέτοιο, στέλνοντας σε διπλωμάτες στην Κύπρο ηλεκτρονικά μηνύματα που εγκαθιστούσαν κακόβουλο λογισμικό στους υπολογιστές τους. Έτσι, αποκτούσαν πρόσβαση στους κωδικούς ασφαλείας των διπλωματών στο ευρωπαϊκό εσωτερικό διπλωματικό δίκτυο επικοινωνίας -Coreu, κατά συνέπεια μπορούσαν να διαβάσουν τις επικοινωνίες που αντάλλασσαν τα 28 κράτη-μέλη.
Σύμφωνα με την «Area 1» και παρά την έντονη φημολογία, οι Κινέζοι μπόρεσαν να αποκτήσουν πρόσβαση μόνο σε έγγραφα περιορισμένης χρήσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές σχετικές διατάξεις, η διαρροή τέτοιων εγγράφων μπορεί να «ζημιώσει» τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.
Ενδέχεται να «επηρεάσει αρνητικά» τις διπλωματικές σχέσεις, να «θέσει σε κίνδυνο» άτομα, ή να «διευκολύνει» έγκλημα και «παράτυπο κέρδος», γράφει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα.