Την διαπίστωση ότι η Γαλλία δεν διαθέτει ούτε τα μέσα ούτε την πολιτική βούληση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της δωροδοκίας ξένων αξιωματούχων από επιχειρήσεις, εξέφρασε ομάδα ειδικών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), απευθύνοντας έκκληση προς το Παρίσι να καταστήσει πιο αυστηρό το νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και να μεγεθύνει τα πρόστιμα που επιβάλλονται για τέτοιες υποθέσεις.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, με μόλις 33 έρευνες και πέντε καταδίκες αφότου απαγορεύθηκαν οι δωροδοκίες το 2000, η Γαλλία αποτυγχάνει να πατάξει το πρόβλημα σε επαρκή βαθμό, με δεδομένα τα εκτενή συμφέροντα των γαλλικών εταιρειών στο εξωτερικό.
«Οι εφαρμοσμένες και οι διαθέσιμες ποινές, συνδυαζόμενες με την έλλειψη της δυνατότητας επιβολής μέτρων για την κατάσχεση των κερδών που αποτελούν προϊόντα διαφθοράς, δεν μοιάζουν να είναι αποτελεσματικές, αναλογικές ή αποτρεπτικές», επισήμανε η ομάδα ειδικών του Οργανισμού.
Και προσθέτει: «Η Γαλλία θα έπρεπε να αυξήσει τα μέγιστα πρόστιμα και να κάνει πλήρη χρήση μέτρων κατάσχεσης και άλλων ποινών που είναι διαθέσιμες βάσει του νόμου, ειδικά τον αποκλεισμό από τις δημόσιες συμβάσεις».
Συνολικά 39 χώρες, περιλαμβανομένων των περισσότερων στον βιομηχανικό κόσμο αλλά όχι η Κίνα και η Ινδία έχουν υπογράψει την συνθήκη του 1997 για την καταπολέμηση της διαφθοράς στις διακρατικές επιχειρηματικές συναλλαγές.
Ο ΟΟΣΑ επισήμανε ότι οι αρχές στη Γαλλία δεν αφιερώνουν επαρκείς πόρους για την καταπολέμηση υποθέσεων δωροδοκιών στις οποίες προβαίνουν γαλλικές επιχειρήσεις, κάτι που εκτίμησε ότι εξηγεί την έλλειψη επιτυχιών όσον αφορά την δίωξη των παραβατών.