Η μεγαλύτερη συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων της Σλοβενίας, η Ένωση Ανεξάρτητων Εργατικών Συνδικάτων (ZSSS), εξέφρασε τη διαφωνία της στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης που έχει επιλέξει η σλοβενική κυβέρνηση και ανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε διαμαρτυρίες το Νοέμβριο επισημαίνοντας ότι τα μέτρα λιτότητας δεν είναι η μόνη οδός.
Τα συνδικάτα ανησυχούν περισσότερο, επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να καταθέσει στη Βουλή τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος προτού υπάρξει εναρμόνιση με τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων, δήλωσε ο επικεφαλής της συνομοσπονδίας, Ντούσαν Σέμολιτς στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Λιουμπλιάνα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Βέτσερ», διαδήλωση προγραμματίζεται για τις 17 Νοεμβρίου.
Η κοινοβουλευτική διαδικασία έχει τη δική της λογική και τους δικούς της κανόνες που δεν λαμβάνουν υπόψη τον κοινωνικό διάλογο, είπε ο κ. Σέμολιτς. Τα συνδικάτα δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι το Δεκέμβριο με την ελπίδα ότι οι πολιτικοί θα λάβουν υπόψη τις παρατηρήσεις τους, πρόσθεσε.
Η σλοβενική κυβέρνηση υιοθέτησε την πρόταση μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος την περασμένη Τετάρτη, αλλά ο πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους όσο η πρόταση θα εξετάζεται από τη Βουλή.
Ο κ. Σέμολιτς είπε ότι οι πολιτικοί ήταν σαφείς στις δηλώσεις τους ότι τόσο η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, όσο και η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας πρέπει να υιοθετηθούν έως το τέλος του έτους, ακόμη κι αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.
Ο πρόεδρος της ZSSS είπε ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα και αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας υπογράμμισε ότι οι μορφές προσωρινές εργασίας που έχουν σχεδιαστεί για τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους και τους άνεργους θα ωθήσουν τους ηλικιωμένους στη φτώχεια.
Ο επικεφαλής του συνδικάτου εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, Μπράνιμιρ Στρούκελι επίσης ανήγγειλε πρόσφατα διαδηλώσεις κατά των κυβερνητικών μέτρων και επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιηθούν, χωρίς να αποσαφηνίσει αν οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα θα συνταχθούν με την ZSSS.
Ένα από τα κύρια σημεία διαφωνίας κυβέρνησης – συνδικάτων είναι η μεταβατική περίοδος για την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος, καθώς τα συνδικάτα ζητούν επέκτασής της έως το 2019.