Ένας Μαλτέζος επιχειρηματίας, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν δοθεί στην δημοσιότητα ως τώρα, ζήτησε σε δύο δόσεις το ποσό των 60 εκατομμυρίων ευρώ, για να επηρεάσει την νομοθεσία στην ΕΕ. Η υπόθεση αυτή προκάλεσε την Τρίτη την παραίτηση του Επιτρόπου Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών Τζον Ντάλι, όπως αποκάλυψε σήμερα στη Στοκχόλμη η σουηδική εταιρεία προϊόντων καπνού Swedish Match.
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία αντιμετώπισης της Απάτης (Olaf) έθεσε στο στόχαστρό της τον Επίτροπο Ντάλι, που ανακοίνωσε την παραίτησή του την Τρίτη.
Ο Μαλτέζος επιχειρηματίας προθυμοποιήθηκε να κάνει χρήση της προσωπικής του επιρροής στον Ντάλι, για να τροποποιηθεί η νομοθεσία στην ΕΕ για τα προϊόντα καπνού, ανέφερε η Swedish Match.
Ο Ντάλι διέψευσε τις κατηγορίες που διατύπωσε εναντίον του η Olaf.
Η Swedish Match ενημέρωσε τις αρχές της ΕΕ στις Βρυξέλλες για την απόπειρα δωροληψίας από το Μάιο, προκύπτει τώρα.
Ο Μαλτέζος επιχειρηματίας υποσχόταν ότι θα κατόρθωνε να συμπεριλάβει η επικαιροποιημένη καπνιστική νομοθεσία της ΕΕ την άρση της απαγόρευσης εξαγωγής του snus, ένα είδος σουηδικού καπνού που καταναλώνεται με την τοποθέτηση στο εσωτερικό του στόματος μικρών σβώλων του και αποτελεί το κύριο προϊόν της Swedish Match.
Σε όλη την ΕΕ πλην Σουηδίας όμως, η κατανάλωση του snus είναι απαγορευμένη και η σουηδική κυβέρνηση έχει πιέσει για να επιτύχει την άρση της απαγόρευσης αυτής.
Η σουηδική εφημερίδα Aftonbladet έγραψε ότι ο επιχειρηματίας ζήτησε 60 εκατ. ευρώ για να επηρεαστεί ο Ντάλι ώστε να αρθεί η απαγόρευση εξαγωγής του snus με τη νεότερη αντικαπνιστική νομοθεσία της ΕΕ, σε δύο δόσεις: πρώτα 10 εκατομμύρια ευρώ και κατόπιν, όταν ο σκοπός της δωροληψίας ευοδωνόταν, 50 εκατομμύρια ευρώ ακόμη.
«Αυτά είναι ακριβώς τα ποσά», δήλωσε στην Aftonbladet ο εκπρόσωπος της Swedish Match Πάτρικ Χίλντινγκσον, που διαβεβαίωσε ότι υπήρξε μια «προπαρασκευαστική» συνάντηση υπαλλήλου της σουηδικής εταιρείας με τον επιχειρηματία στο έδαφος της Μάλτας.
«Στη διάρκειά της έγινε σαφές ότι ο επιχειρηματίας μιλούσε εκπροσωπώντας τον Ντάλι… Ο τρόπος του, τα οικονομικής και άλλης φύσεως στοιχεία, στα οποία αναφέρθηκε, μάς προκάλεσαν πολλές επιφυλάξεις… Χαρακτήρισε το σχέδιο της άρσης εξαγωγών ‘πολιτική αυτοκτονία’ με προαπαιτούμενο την οικονομική ανταμοιβή -εξέφραζε βεβαιότητα ότι κατόπιν αυτών η σταδιοδρομία του Ντάλι στο στίβο της ΕΕ θα τέλειωνε».
Μετά τηνσυνάντηση αυτή, η σουηδική εταιρεία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σήμερα η Κομισιόν περιορίστηκε απλώς να αναφέρει ότι «είναι ενήμερη για τα γεγονότα».