Ένα επτάχρονο κορίτσι από την Ινδία κατήγγειλε στην αστυνομία τον πατέρα του γιατί αθέτησε το λόγο του.
Η Hanifa Zaara από την πόλη Αμπούρ, στο Ταμίλ Ναντού, παρέδωσε ένα γράμμα στις αρχές στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο πατέρας της την κορόιδεψε γατί της έταξε πως θα της φτιάξει τουαλέτα στο σπίτι αλλά δεν το έκανε και για το λόγο αυτό θα πρέπει να συλληφθεί.
Η επτάχρονη ζει με τους γονείς της και το σπίτι τους δεν διαθέτει τουαλέτα.
«Ντρεπόμουν να πάω έξω και ένιωθα άσχημα που με κοίταζαν οι άνθρωποι να κάνω την ανάγκη μου», λέει η 7χρονη στο BBC Tamil.
Στο γράμμα της προς την αστυνομία έγραψε πως ο πατέρας της της υποσχέθηκε να της φτιάξει μια τουαλέτα σε περίπτωση που ήταν η πρώτη μαθήτρια στην τάξη της.
«Ήμουν πρώτη στην τάξη απ’ όταν πήγαινα στον παιδικό σταθμό. Τώρα πηγαίνω στη δευτέρα δημοτικού. Και το μόνο που κάνει είναι να λέει πως θα τη φτιάξει. Με κοροϊδεύει, γι’ αυτό σας παρακαλώ να τον συλλάβετε», γράφει, προσθέτοντας πως σε περίπτωση που δεν τον συλλάβουν, να τον υποχρεώσουν τουλάχιστον να υπογράψει ένα χαρτί που να λέει ακριβώς πότε θα υλοποιήσει την υπόσχεσή του.
Ο πατέρας της Ehsanullah που αυτήν την περίοδο είναι άνεργος, δήλωσε στο BBC Tamil πως ξεκίνησε να χτίζει την τουαλέτα, αλλά δεν είχε αρκετά χρήματα ώστε να την ολοκληρώσει. «Ζήτησα από την Hanifa να μου δώσει περισσότερο χρόνο αλλά σταμάτησε να μου μιλάει γιατί δεν μπόρεσα να τηρήσω την υπόσχεσή μου», προσθέτει.
«Για πόσο καιρό ακόμα να του κάνω την ίδια ερώτηση; Η απάντηση είναι η ίδια, πως δεν έχει αρκετά χρήματα. Έτσι λοιπόν πήγα στην αστυνομία», λέει η Hanifa που έχει χάσει την υπομονή της.
Τη Δευτέρα 10/12, λοιπόν, επισκέφθηκε το αστυνομικό τμήμα που βρίσκεται κοντά στο σχολείο της, συνοδευόμενη από τη μητέρα της, Mehareen.
«Ήρθε με μια τσάντα γεμάτη από βραβεία και παράσημα τα οποία και έβαλε πάνω στο γραφείο μου. Και μετά με ρώτησε ‘μπορείτε να μου δώσετε μια τουαλέτα;», είπε στο BBC Tamil η αξιωματικός A. Valarmathi, η οποία στη συνέχεια κάλεσε τον πατέρα. Εκείνος έσπευσε αμέσως στο τμήμα καθώς ανησύχησε πως κάτι συνέβη στην οικογένειά του. Όταν όμως ενημερώθηκε για τον λόγο που κλήθηκε από την αστυνομία, έπαθε σοκ.
Και το σοκ έγινε ακόμα μεγαλύτερο όταν διάβασε το γράμμα που έγραψε η κόρη του.
Εκ των πραγμάτων βρισκόταν σε δυσχερή θέση, καθώς είχε αθετήσει την υπόσχεσή του και το κυριότερο, η προσπάθεια της επτάχρονης είχε κερδίσει τη συμπάθεια και την υποστήριξη της αστυνομίας.
«Είναι πολύ ειλικρινής και έτσι προσπαθήσαμε να λύσουμε το θέμα», ανέφερε η αστυνομικός Valamarthi που ενημέρωσε σχετικά τους υπεύθυνους της περιφέρειας οι οποίοι με τη σειρά τους είπαν πως σκοπεύουν να συγκεντρώσουν χρήματα ώστε να χτίσουν περισσότερες από 500 τουαλέτες στη γειτονιά της Hanifa.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε το παράπονό της. Στο σχολείο ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ζητούν από τους γονείς τους να φτιάξουν τουαλέτα στο σπίτι», ανέφερε ο επίτροπος της πόλης, S Parthasarathy στο BBC Tamil, προσθέτοντας πως θέλει να κάνει την Hanifa ένα από τα πρόσωπα της εθνικής καμπάνιας για την καθαριότητα στην Ινδία.
Τελικά με τη συνδρομή της αστυνομίας η ηρεμία επέστρεψε στο σπίτι της Hanifa και αποκαταστάθηκαν οι σχέσεις της με τον πατέρα της στον οποίο είχε να μιλήσει δέκα ημέρες. Είναι αυτό που λέμε «Μην τάξεις σ’ Άγιο κερί και σε παιδί κουλούρι».
Υπάρχει λόγος που αρκετοί επιλέγουν να αφοδεύουν σε εξωτερικούς χώρους
Σύμφωνα με τη Unicef σχεδόν 500 εκατομμύρια Ινδοί δεν έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες και για το λόγο αυτό κάνουν την ανάγκη τους σε εξωτερικούς χώρους. Ακόμα όμως και σε μέρη που υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες, αρκετοί είναι εκείνοι που δεν τις χρησιμοποιούν.
Ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι μέχρι το 2019 κάθε νοικοκυριό να έχει τη δική του τουαλέτα, αλλά υπάρχουν κάποια θέματα, κυρίως νοοτροπίας, που θα πρέπει να ξεπεραστούν ώστε να τον πετύχει.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το 89% των Ινδών που ζουν στην ύπαιθρο προτιμούν να αφοδεύουν σε ανοιχτούς χώρους γιατί δεν θέλουν να καθαρίζουν τουαλέτες ή να έχουν μια κοντά στο σπίτι τους. Είναι μια στάση που κατά τους ερευνητές «έχει τις ρίζες της στις κοινωνικές δυνάμεις της κάστας και στα ταμπού».
Η εξήγηση που δίνεται είναι πως για αιώνες, το καθάρισμα των ανθρώπινων λυμάτων ήταν μια δουλειά για όσους προέρχονταν από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.