Ένα νέο κίνημα που τυγχάνει όλο και μεγαλύτερης απήχησης έχει δημιουργηθεί από νέες γυναίκες στη Νότια Κορέα. Η ονομασία του; «Ξεφύγετε από τον κορσέ».
Νέες γυναίκες ξυρίζουν τα κεφάλια τους, αφαιρούν το μακιγιάζ από το πρόσωπό τους και δημοσιεύουν το αποτέλεσμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι μια επανάσταση που έχει ως στόχο να αποδομήσει τα στερεότυπα ομορφιάς που η ίδια η κοινωνία επιβάλλει. Μια τολμηρή κίνηση σε μια εποχή που η βιομηχανία της ομορφιάς είναι μια από τις μεγαλύτερες σε παγκόσμιο επίπεδο με τζίρο κοντά στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Η Lina Bae είναι μια εγχώρια σταρ του YouTube, η οποία δίνει συμβουλές για make-up. Η 21χρονη αποφάσισε να ρισκάρει και από tips ομορφιάς να δημοσιεύει βίντεο στα οποία προωθεί την ιδέα της μη χρησιμοποίησης μακιγιάζ. Το σκέφτηκε πολύ καθώς στα μάτια κάποιων μπορεί όλο αυτό να έδειχνε υποκριτικό. Παρ’ όλα αυτά το τόλμησε.
«Νομίζω ότι πολλές Κορεάτισσες φορούν έναν “κορσέ εμφάνισης”. Έχουν αυτόν τον τεράστιο φόβο για το πρόσωπο που δείχνουν στους άλλους. Άκουσα πως οι γυναίκες αισθάνονται μεγάλη ντροπή όταν ακούν ότι είναι άσχημες. Έτσι ήμουν και εγώ», λέει η νεαρή γυναίκα στο BBC, μέλος και αυτή του νέου κινήματος.
Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν παρακολουθήσει το βίντεο στο οποίο αφαιρεί τις ψεύτικες βλεφαρίδες της και σκουπίζει το κραγιόν από τα χείλη της. Η κίνησή της απέσπασε χιλιάδες θετικά σχόλια από ανθρώπους που στήριξαν αυτή την επιλογή της. Υπήρχαν ωστόσο και κάποιοι που ξεπέρασαν κάθε όριο εξαπολύοντας προσωπικές επιθέσεις. Δεν έλειψαν μάλιστα και οι απειλές για τη ζωή της. «Υπήρξαν μέχρι και απειλές θανάτου. Μου έλεγαν πως θα έρθουν να με βρουν και θα με σκοτώσουν. Η αλήθεια είναι πως φοβήθηκα για λίγο μετά από αυτή την απειλή και φοβόμουν να βγω από το σπίτι», λέει.
Από μικρή ηλικία οι γυναίκες στη Νότια Κορέα βομβαρδίζονται με διαφημίσεις που τους υποδεικνύουν πως θα πρέπει να έχουν λεπτή σιλουέτα, απαλό δέρμα, αψεγάδιαστη επιδερμίδα και τέλειο ωοειδές πρόσωπο. Σε μια χώρα που έχει το υψηλότερο ποσοστό αισθητικών επεμβάσεων ανά κάτοικο στον κόσμο, προφανώς και η εξωτερική εμφάνιση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Συχνά, μάλιστα, συνδέεται με την επιτυχία. Σε δημοσκόπηση που έγινε πέρσι, το 88% των ατόμων που αναζητούν εργασία δήλωσε πως η εμφάνιση μετράει στην εύρεση δουλειάς, ενώ οι μισοί από τους ερωτηθέντες απάντησαν πως θα σκέφτονταν το ενδεχόμενο της αισθητικής επέμβασης προκειμένου να κερδίσουν μια θέση εργασίας.
«Οι άνθρωποι που με προσλαμβάνουν δεν γνωρίζουν ποια είμαι. Πρέπει να με κρίνουν με βάση το πώς δείχνω στη φωτογραφία. Θέλω λοιπόν να τους δώσω την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου ώστε να τους κάνω καλή εντύπωση», λέει στο BBC η Kim Chu-hui. Η 23χρονη επισκέφθηκε ένα επαγγελματικό στούντιο φωτογράφισης προκειμένου να βγάλει την τέλεια φωτογραφία, αυτή που θα τη βοηθήσει να βρει δουλειά. «Μπορούμε να διορθώσουμε τη συμμετρία των ώμων αργότερα. Αλλά η έκφραση του προσώπου είναι η πιο σημαντική», τη συμβουλεύει ο φωτογράφος.
Ξεφεύγοντας από τα πρότυπα ομορφιάς
Η παρουσιάστρια ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού MBC, Hyun-ju Yim έγινε η πρώτη στο είδος της που αποφάσισε να βγει στον αέρα και να εκφωνήσει τις ειδήσεις φορώντας τα γυαλιά της. Οι λύσεις με φακούς επαφής και ψεύτικες βλεφαρίδες την δυσκόλεψαν για χρόνια και έτσι αποφάσισε με τον τρόπο της να κάνει μια επανάσταση στο χώρο.
Είχε αμφιβολίες σχετικά με το πως θα λάβουν την κίνησή της οι τηλεθεατές, αλλά τα χιλιάδες emails υποστήριξης που έλαβε τις διέγραψαν.
«Ρώτησα τον εαυτό μου, είναι πραγματικά λάθος να φορέσω γυαλιά; Σίγουρα αν είναι θέμα φωτισμού τότε ούτε οι άνδρες παρουσιαστές θα έπρεπε να φορούν. Το κάνουν όμως χωρίς σκέψη. Γιατί λοιπόν οι γυναίκες που παρουσιάζουν ειδήσεις να μην φορούν γυαλιά;», δήλωσε στο BBC. «Νομίζω ότι αυτά τα γυαλιά έφεραν πολλές αλλαγές σε μένα. Δεν φοράω πια άβολα ρούχα και φοράω μπλουζάκια και παντελόνια που μου αρέσουν. Απελευθερώθηκα. Νομίζω πως αυτά τα γυαλιά μου έδωσαν φτερά, με απελευθέρωσαν».
Αυτός είναι και ο λόγος που το κίνημα «Ξεφύγετε από τον κορσέ» σημαίνει πολλά παραπάνω από την αφαίρεση του μακιγιάζ από το πρόσωπο. Είναι μια πρωτοβουλία των γυναικών ώστε να μπορέσουν να δείξουν τον πραγματικό τους εαυτό σε μια ιδιαίτερα συντηρητική κοινωνία.
Υπάρχουν όμως και γυναίκες που δεν βλέπουν και με τόσο καλό μάτι την κίνηση, που αισθάνονται ότι πιέζονται να γίνουν μέλη του.
«Κάποιοι λένε ότι “αν φοράς μακιγιάζ, δεν είσαι φεμινίστρια”. Ακόμα κι αν σου αρέσει το μακιγιάζ, μπορεί να αισθανθείς την ανάγκη να συμβαδίσεις με το κίνημα», λέει η Chacha στο BBC. «Σε κάποιες περιπτώσεις σου δημιουργείται η αίσθηση ότι το κίνημα αυτό γίνεται ο νέος κορσές».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι απόψεις της Ms Bang. «Μου αρέσουν τα μακριά μαλλιά, το μακιγιάζ, τα εφαρμοστά φορέματα. Μπορώ να είμαι φεμινίστρια; Είναι καθησυχαστικό που ακούω από τους φίλους μου ότι είμαι φεμινίστρια λόγω του ότι ενδιαφέρομαι για την κοινωνία, για το πάθος μου να προωθήσω τα δικαιώματα των γυναικών και της πίστης μου στην ισότητα ανδρών – γυναικών», σημειώνει.
Το κίνημα «Ξεφύγετε από τον κορσέ» αποτελεί την επανάσταση των γυναικών σε μια πατριαρχική κοινωνία που οι διακρίσεις στο σπίτι, στον χώρο εργασίας, στον δρόμο εξακολουθούν να υφίστανται, και που το χάσμα στις αμοιβές των δύο φύλων παραμένει το μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.